Prevoznici su suočeni sa nelojalnom konkurencijom

Bez autora
Mar 22 2010

Prevoznici koji se bave uvozom i izvozom robe ostvarili su godišnji prihod od milijardu evra, što je šestina ukupnog deviznog prihoda Srbije, ali sada su suočeni sa nelojalnom konkurencijom i razmišljaju da svoje poslove premeste u zemlje u okruženju.Hrvatska visoko stimuliše svaki kamion sa motorom EURO 5, dok Slovenija vraća deo akcize za gorivo. S druge strane, naši prevoznici nemaju nikakvu pomoć od države, tako da su u međunarodnom transportu u mnogo nepovoljnijem položaju, jer im je prihod ugrožen.

Prevoznici su suočeni sa nelojalnom konkurencijomPrevoznici koji se bave uvozom i izvozom robe ostvarili su godišnji prihod od milijardu evra, što je šestina ukupnog deviznog prihoda Srbije, ali sada su suočeni sa nelojalnom konkurencijom i razmišljaju da svoje poslove premeste u zemlje u okruženju, kazali su članovi Udruženja "Međunarodni transport" na Beogradskom sajmu.

Kako je rekao predsednik Grupacije prevoznika Privredne komore Srbije Dušan Nikolić, Hrvatska visoko stimuliše svaki kamion sa motorom EURO 5, dok Slovenija vraća deo akcize za gorivo.

- S druge strane, naši prevoznici nemaju nikakvu pomoć od države, tako da su u međunarodnom transportu u mnogo nepovoljnijem položaju, jer im je prihod ugrožen - kazao je Nikolić.

Ukoliko prevoznici okolnih zemalja preuzmu transport robe iz Srbije, to će biti i šteta za državu, jer oni ne plaćaju ni carinu ni poreze, a neće biti ni zapošlavanja domaćih ljudi.

Udruženje okuplja 20.000 ljudi, raspolaže sa 7.000 do 8.000 kamiona i obavlja 80 odsto transporta robe na Balkanu.

- Naša država mogla bi prevoznicima da vrati deo akciza za gorivo kod izvoza industrijskih i poljoprivrendih proizvoda, jer prevoznici teško mogu da dobiju i pomoć od banaka - kazao je Nikolić.

Na skupu je rečeno i da zbog toga prevoznici, članovi tog udruženja nisu mogli da kupe nijedan novi kamion, mada sada raspolažu sa više od 2.000 kamiona EURO5, za razliku od Hrvatske koja ima 1.000.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik