Primena mera za pomoć privredi od polovine maja

Bez autora
Apr 01 2020

Državni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović izjavio je danas da bi primena mera za pomoć srpskoj privredi pogođenoj posledicama epidemije koronavirusa trebalo da počne polovinom sledećeg meseca.

Stevanović je u izjavi za agenciju Tanjug ocenio da je napravljen dobar i primenjiv paket mera, koje će se finansirati preraspodelom postojećeg budžeta za 2020. godinu, zaduživanjem na domaćem tržištu kapitala, dok će treći izvor finansiranja biti međunarodno tržište kapitala.

Biće potrebno mesec, mesec i po dana kako bismo mogli da se tehnički  pripremimo i usvojimo svu podzakonsku regulativu, koja će da reguliše i obezbedi primenu mera, kao i da se i svi akteri pripreme za njihovo sprovođenje, objasnio je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, to se pre svega odnosi na Poresku upravu, Narodnu banku Srbije, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja i Fond za razvoj.

On je najavio da će na prvoj narednoj sednici Vlade biti usvojen program po kojem će se sredstva za likvidnost stavljati na raspolaganje privredi preko Fonda za razvoj.

Stevanović je izrazio očekivanje da će u vrlo kratkom vremenskom periodu biti definisana garantna šema, koju Ministarstvo finansija razrađuje sa poslovnim bankama i Narodnom bankom Srbije.

On je ponovio da će mera koja podrazumeva dodelu 100 evra svakom punoletnom građaninu biti primenjena posle ukidanja vanrednog stanja.

Stevanović je rekao i da je već na snazi moratorijum na plaćanje rata kredita, koji je Narodna banka Srbije dogovorila sa poslovnim bankama.

Prema njegovim rečima, kriza izazvana koronavirusom zaustavila je privredne i ekonomske tokove i još se ne može govoriti o konkretnim posledicama koje ostavlja na srpsku privredu.

Obim i intenzitet posledica koje ova kriza može da ima na našu ekonomiju pre svega zavisi od činjenice koliko će dugo da traje. Što se više budemo posvetili tome da ona traje kraće, mislim da ćemo strukturno imati manje problema i da ćemo ih što pre prevazići, zaključio je državni sekretar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik