Pripremljene izmene i dopune Zakona o porezu na imovinu

Bez autora
Dec 16 2010

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu predloženo uvođenje jedinstvene poreske stope od maksimalno 0,4 posto vrednosti imovine.U saopštenju se navodi da ta stopa može da bude smanjena odlukom organa lokalne vlasti ako se proceni da građani to ne mogu da plate ili ako ponuđeni uslovi života na teritoriji jedne opštine nisu adekvatni poreskom zahvatanju.

Pripremljene izmene i dopune Zakona o porezu na imovinuMinistarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu predloženo uvođenje jedinstvene poreske stope od maksimalno 0,4 posto vrednosti imovine.

U saopštenju se navodi da ta stopa može da bude smanjena odlukom organa lokalne vlasti ako se proceni da građani to ne mogu da plate ili ako ponuđeni uslovi života na teritoriji jedne opštine nisu adekvatni poreskom zahvatanju.

Poresko oslobođenje ubuduće će biti maksimalno 10.000 dinara, umesto 70 posto po sadašnjem zakonskom rešenju i to znači da će se poreska obaveza koja je viša od 20.000 dinara umanjiti za 10.000 dinara, a obaveza ispod 20.000 dinara za 50 posto.

Procenjuje se da će izmenjenim obračunom poreza na imovinu, ako sve opštine u Srbiji budu primenjivale maksimalnu stopu, biti prikupljeno tri milijarde dinara više nego ove godine.

Ta sredstva biće iskorišćena za podizanje kvaliteta i standarda života građana, u zavisnosti od plana i programa lokalnih zajednica, kojima se predloženim izmenama Zakona o porezu na imovinu obezbeđuje veći prihod.

Zbog toga su lokalne zajednice, okupljene u Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO), predložile izmene i dopune Zakona o porezu na imovinu, a Ministarstvo finansija ih je prihvatilo.

Ministarstvo finansija upozorava građane da su se u pojedinim medijima pojavile kalkulacije o budućim poreskim obavezama po osnovu poreza na imovinu, koje su netačne, paušalne i zlonamerne jer su izostavljeni tačno utvrđeni parametri i kriterijumi na osnovu kojih će biti utvrđivane poreske obaveze.

Primera radi, u tim kalkulacijama se ne navodi da je osnov za utvrđivanje poreske obaveze prilagođena vrednost stana koja je i dalje značajno niža od tržišne vrednosti. Izostavljena je i predložena odredba da poresko rešenje za 2011. godinu ne može da bude uvećano za više od 60 posto iznosa na rešenju za 2010. godinu.

Izmene zakona će po utvrđivanju na sednici Vlade Republike Srbije biti prosleđene na usvajanje Skupštini Srbije. Reč je o porezu kojim se obezbeđuju prihodi za lokalne samouprave, a predložena rešenja mogu da obezbede više novca za finansiranje opština i gradova. Lokalna vlast može, svojom odlukom, da smanji poreske stope koje će zakonom biti određene u maksimalno mogućem iznosu.

Predložene novine ispraviće greške u postojećem Zakonu o porezu na imovinu koji je nepravedan i regresivan jer veće poreske olakšice imaju domaćinstva sa skupljom imovinom. Takva imovina bila je neadekvatno vrednovana, zbog čega je oporezovana u vrednosti najviše od 40 posto tržišne vrednosti i pritom su vlasnici skupih nekretnina ostvarivali pravo na poresko oslobođenje od čak 70 posto što je dodatno umanjivalo njihovu poresku obavezu.

Nova formula koju Ministarstvo finansija predlaže uvodi bolju progresiju pri utvrđivanju poreza na imovinu, a rezultat toga biće da oni koji poseduju vrednije nepokretnosti plaćaju i veći porez.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik