Privrednici: Hoće li preduzeća u teškoćama dobiti pozajmice?

Bez autora
Sep 02 2012

Preduzeća u Srbiji će već za koju nedelju moći da pokušaju da dođu do subvecionisanog kredita za likvidnost. Obećana godišnja kamata od 3,5 odsto na pozajmice indeksirane u evrima prilično je primamljiva u zemlji u kojoj firme mogu da se zaduže po najmanje pet odsto većoj ceni.Izbor klijenata koji će doći do dela od najavljenih milijardu evra "infuzije" privredi, odlučiće same banke. Privrednici zato upozoravaju da bi klijenti mogle da ostanu samo solidne firme, dok će oni kojima je novac najpotrebniji, bankama biti suvišne rizični.

Privrednici: Hoće li preduzeća u teškoćama dobiti pozajmice?Preduzeća u Srbiji će već za koju nedelju moći da pokušaju da dođu do subvecionisanog kredita za likvidnost.

Obećana godišnja kamata od 3,5 odsto na pozajmice indeksirane u evrima prilično je primamljiva u zemlji u kojoj firme mogu da se zaduže po najmanje pet odsto većoj ceni. Izbor klijenata koji će doći do dela od najavljenih milijardu evra "infuzije" privredi, odlučiće same banke. Privrednici zato upozoravaju da bi klijenti mogle da ostanu samo solidne firme, dok će oni kojima je novac najpotrebniji, bankama biti suvišne rizični.

- Moram da pohvalim brzinu reagovanja vlade na neke probleme - kaže Bojan Radun, predsednik Srpske asocijacije menadžera.

- Odluke su zaista donesene brže nego što sam ja očekivao. Postoji, međutim, opasnost da će i ove kredite dobijati oni koji su i sada poželjni klijenti banaka. Ali pitanje je da li će ih banke odobravati onim preduzećima koja su u teškoćama. Šta će onda biti sa tim firmama?

Iz Ministarstva finansije i privrede odgovaraju da su subvencionisani krediti nužnost, a ne srećno rešenje. Takvo upumpavanje novca u privredu je nestandarna mera.

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević, međutim, podseća da su banke kroz ovakav program u protekle tri godine plasirale 2,84 milijarde evra, a na ime investicija 355,2 miliona evra.

- Banke su na ime kamata samo ovim plasmanom zaradile oko 300 miliona evra - kaže Knežević.

- Veliki interes imala je država. Privreda je veštački povećala obim tražnje. Porasli su prihodi od carina i PDV-a. Kupovna moć građana i broj zaposlenih su se radikalno smanjivali, inostrane i domaće investicije su prepolovljene,a tražnja dostigla najniži nivo. Stimulisati zaduživanje privrede u uslovima ovako negativnih trendova značilo je učiniti je "narkomanski zavisnom" od povlačenja novih kredita. Privreda će se i ovog puta razduživati po duplo višim kamatnim stopama. To će biti i najkraći put u njen potpuni kolaps.

Da vidimo celinu

Iz ugla Branislava Grujića, predsednika Kluba "Privrednik", subvencinisani krediti su dobra vest.

- Sve je dobro, ali ne kažem da je dovoljno - kaže Grujić.

- Svaki korak je dobar. Treba zaista sačekati da vidimo sve korake Vlade da bismo donosili konačnu ocenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik