Program prekvalifikacija za IT dostupan i za osobe sa invaliditetom

Bez autora
Nov 21 2019

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević, direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap posetili su danas Fakultet organizacionih nauka i Istraživačko-razvojni centar.Oni su tom prilikom, zajedno sa dekanom FON-a Milijom Suknovićem, obišli polaznike programa prekvalifikacija za IT za osobe sa invaliditetom. Đorđević je istakao da je zapošljavanje osoba sa invaliditetom izuzetno važno, s tim što se sada, za razliku od nekih ranijih vremena, borimo za što bolje uslove života i rada ove kategorije stanovništva.

Program prekvalifikacija za IT dostupan i za osobe sa invaliditetomMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević, direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap posetili su danas Fakultet organizacionih nauka (FON) i Istraživačko-razvojni centar.

Oni su tom prilikom, zajedno sa dekanom FON-a Milijom Suknovićem, obišli polaznike programa prekvalifikacija za IT za osobe sa invaliditetom.

Đorđević je istakao da je zapošljavanje osoba sa invaliditetom izuzetno važno, s tim što se sada, za razliku od nekih ranijih vremena, borimo za što bolje uslove života i rada ove kategorije stanovništva.

On je, kada su u pitanju prekvalifikacije, istakao da udruženje Forum mladih sa invaliditetom i FON predstavljaju primer dobre prakse.

Da osobe sa invaliditetom odlično mogu da se bave poslovima u IT sektoru pokazali smo upravo u Ministarstvu za rad, gde su zaposlene dve takve osobe koje odlično obavljaju svoj posao, preneo je Đorđević i podvukao da će resor kojim rukovodi nastaviti da posvećuje posebnu pažnju ovoj veoma važnoj temi.

Jovanović je objasnio da su prekvalifikacije za IT nastavak uspešnog programa Vlade u okviru koga je do sada obučeno 2.000 polaznika, sa ciljem da kao budući junior programeri lakše pronađu posao u IT sektoru.

Program je, kako je podsetio, pokrenut na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ovaj krug programa namenjen je osobama sa invaliditetom sa teritorije Beograda koji su motivisani da razviju znanje i veštine za zapošljavanje u IT sektoru, bez obzira na uzrast, vrstu obrazovanja ili prethodno radno iskustvo, precizirao je on.

Prema njegovim rečima, program prekvalifikacija za IT pokazao se više nego uspešnim jer procenat onih koji su našli zaposlenje iz prvog kruga programa iznosi više od 30 odsto.

Jovanović je naglasio da pravo na znanje i usavršavanje mora svima biti podjednako dostupno, kao i da je ovo prvi put da program uključuje osobe sa invaliditetom, a sprovodi se uz pomoć Kancelarije za IT i eUpravu u saradnji sa UNDP i udruženjem Forum mladih sa invaliditetom.

Pikap je napomenula da UNDP od 2017. godine, u partnerstvu sa Vladom Srbije, radi na oblikovanju i sprovođenju programa obuka i prekvalifikacija za IT.

U ovoj najnovijoj fazi programa fokusirali smo se na neophodnost da svi članovi društva mogu podjednako da koriste znanja, digitalne proizvode i usluge, ne ostavljajući nikoga zaboravljenim i isključenim iz progresa, predočila je ona.

Prema njenim rečima, da bi osobe sa invaliditetom mogle da budu ravnopravni članovi društva neophodno je da steknu ekonomsku nezavisnost kroz zapošljavanje.

Trenutno je u Srbiji zaposleno samo 13 odsto ljudi sa invaliditetom, dok čak 90 odsto njih ne koristi računar ili internet. Zato kroz ovaj program nastojimo da im pomognemo da povećaju svoju šansu da se zaposle i priključe brzorastućem i perspektivnom IT sektoru, zaključila je stalna predstavnica UNDP u Srbiji.

Suknović je ukazao na to da se FON godinama unazad dokazao kao institucija koja ima prvoklasne kapacitete i ekspertizu kada je u pitanju unapređenje kapaciteta državne uprave i vodeća je institucija za obuke i edukacije, koje su drugačije od klasične nastave studentima.

Takođe, kako je dodao, po prirodi svojih studijskih programa, FON nastoji da svojim resursima i znanjem utiče da ovakvi projekti zažive i postanu dostupni za osobe sa invaliditetom.

Program prekvalifikacija za IT ima za cilj razvoj znanja, veština i kompetencija osoba sa invaliditetom za zapošljavanje u IT sektoru, realizacijom programa obuke za osnove veb-programiranja i sticanje praktičnog iskustva kroz program prakse.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik