Proširenje usluge eVrtić

Bez autora
Mar 30 2020

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je da je od danas usluga elektronske prijave dece u predškolske ustanove - vrtić aktivna u svih 17 predškolskih ustanova u Beogradu, kao i u Bečeju i Užicu.

U saopštenju se ističe da se, zahvaljujući eUpravi, usluge lokalnih samouprava mogu nesmetano pružati i u vreme pandemije koronavirusa.

Usluga eVrtić je od ove godine dostupna roditeljima putem Portala eUprave po prvi put u svim opštinama i gradovima u Srbiji.

Prilikom korišćenja ove elektronske usluge automatski se pribavljaju neophodni podaci iz matične knjige rođenih, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i evidencije prebivališta, tako da roditelji ne moraju da dostavljaju nijedan dokument prilikom upisa deteta, niti da odlaze ni na jedan šalter.

Usluga eVrtić je namenjena roditeljima koji su državljani Srbije, a pojedine predškolske ustanove pružaju ovu uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin.

Za decu samohranih roditelja, decu žrtava nasilja u porodici, decu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju ili decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite predškolska ustanova je u mogućnosti da prihvati prijavu elektronskim putem, ali je potrebno da roditelji podnesu relevantnu dokumentaciju kojom se dokazuje navedeni status lično u predškolsku ustanovu.

Preporuka Kancelarije za IT i eUpravu svim predškolskim ustanovama, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, jeste da se roditeljima omogući da elektronskim putem dostave ovu dokumentaciju.

Uslugu eVrtić na Portalu eUprava je prvi omogućio Grad Beograd 2016. godine. Prošle godine eVrtić su koristili roditelji u 17 gradova i opština širom Srbije, a od ove godine sve lokalne samouprave pružaju ovu elektronsku uslugu.

U ovom trenutku, usluga eVrtić je dostupna u sledećim gradovima i opštinama do 15. maja 2020. godine: Aleksinac, Niš-Medijana, Kragujevac, Bela Crkva, Raška, Blace, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Bačka Palanka, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Despotovac, Paraćin, Doljevac, Zaječar, Knić, Medveđa, Merošina, Sokobanja, Surdulica, Plandište, Priboj, Ražanj, Trgovište, Ćićevac, Svilajnac, Smederevska Palanka, Kruševac, Lebane i Čajetina.

Usluga eVrtić je dostupna na Portalu eUprava svim registrovanim korisnicima Portala, a roditelji mogu koristiti uslugu i prijaviti dete u željenu predškolsku ustanovu u terminu trajanja konkursa te ustanove.

eVrtić je jedna od prvih elektronskih usluga koja je „pobedila“ papirnu, jer mnogo veći broj roditelja koristi elektronsku uslugu umesto klasične. Do danas je elektronski podneto ukupno više od 48.000 prijava, ali se očekuje da taj broj ove godine bude značajno premašen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik