Prosječna plata u Srpskoj premašila 500 evra

Bez autora
Jan 24 2021

Prosječna plata isplaćena u decembru prošle godine u Srpskoj oborila je rekord dostigavši prvi put 501 evro, a poslodavci i sindikalci očekuju da će i u ovoj godini zarade nastaviti da rastu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosječna decembarska plata nakon oporezivanja u Srpskoj iznosila je 979 KM i prvi put je premašila iznos od 500 evra. Naveli su da je ta plata, nakon oporezivanja, nominalno veća od novembarske za 1,1 odsto, a realno za 1,2 odsto.

- Posmatrano prema područjima djelatnosti, najveći decembarski prosjek plate nakon oporezivanja od 1.497 KM bio je u finansijskoj i djelatnosti osiguranja, a najmanji od 665 KM u građevinarstvu - naveli su u Zavodu za statistiku i dodali da je prosječna bruto plata u decembru bila 1.520 KM.

Statističari su izračunali i da je prosječna plata nakon oporezivanja u prošloj godini iznosila 956 maraka.

Poslodavci i sindikalci ističu da je svaki rast plata za pohvalu, ali da treba voditi računa o činjenici da u prosječnu platu ulazi i ona od 30.000 maraka mjesečno, kao i minimalac koji u Srpskoj iznosi 520 maraka.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da ove brojke potvrđuju da će poslodavci i ubuduće zbog nedostatka radne snage povećavati plate da bi zadržali zaposlene.

- Povećanju plata doprinijele su i neke mjere Vlade RS i za očekivati je da prosječna plata i u narednom periodu nastavi da raste - rekao je Trivić.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić podsjetila je da je krajem 2019. godine postavljen cilj da se u 2020. godini poveća najniža plata u Srpskoj što je i učinjeno te da prosječna plata treba da pređe 1.000 KM.

- Na tome smo intenzivno radili. Činjenica je da se decembarska plata približila tom iznosu od 1.000 maraka. Korona nas je sve usporila i vratila korak unazad, smanjena je privredna aktivnost i uslijedila je borba da se očuva postojeći nivo plata te da se pomogne onima koji nisu radili. Pare iz budžeta su išle u realni sektor kako bi se očuvala socijalna komponenta vezana za isplatu plata - istakla je Mišićeva za “Glas Srpske”. Ona je podsjetila da je velika motivacija svakako i zakon koji je na snazi, a prema kojem se svakom poslodavcu koji poveća plate zaposlenima vraća određeni procenat poreza i doprinosa.

- Sve to je bilo motivacija da plate nastave rasti, ali to nije dovoljno. To su samo koraci koje smo mi učinili da bismo stvorili bolju osnovu za značajnije povećanje plata. Da nije bilo korone sigurno bi slika bila drugačija. Čekamo da sve ovo stane i da se vratimo pregovorima o najnižoj plati koju moramo povećati - rekla je Mišićeva, dodavši da joj je žao što oni koji su povukli najviše novca iz budžeta kroz podršku Vlade, nisu imali sluha za to da se koliko-toliko poveća najniža plata onima koji su najugroženiji.

Robna razmjena

Republički zavod za statistiku objavio je i podatke o spoljnotrgovinskoj razmjeni sa inostranstvom prema kojima je Srpska lani ostvarila izvoz od 3,387 milijardi KM, a uvoz od 4,47 milijardi, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila najveća do sada i iznosila je 75,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza u prošloj godini manji je od vrijednosti iz 2019. godine za 6,2 odsto, a uvoza je manja za 6,5 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik