Prvi sajam investicionih potencijala opština na jugu Srbije

Bez autora
Apr 23 2013

Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, organizuje u četvrtak, 25. aprila, Prvi sajam investicionih potencijala opština Preševo, Bujanovac i Medveđa. Sajam su podržale Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Delegacija Evropske unije u Srbiji.Cilj sajma jeste podrška ekonomskom razvoju ove tri opštine na jugu Srbije, promocija njihovih investicionih potencijala, kao i uspostavljanje kontakata sa mogućim zainteresovanim investitorima i partnerima.

Prvi sajam investicionih potencijala opština na jugu SrbijeKoordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, organizuje u četvrtak, 25. aprila, Prvi sajam investicionih potencijala opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

U saopštenju Koordinacionog tela navodi se da su sajam podržale Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Cilj sajma jeste podrška ekonomskom razvoju ove tri opštine na jugu Srbije, promocija njihovih investicionih potencijala, kao i uspostavljanje kontakata sa mogućim zainteresovanim investitorima i partnerima.

Sajam će okupiti privrednike iz tri opštine, investitore iz zemlje i inostranstva, ministre u Vladi Republike Srbije, predstavnike ministarstava i ambasadore brojnih zemalja.

Potencijalnim ulagačima predstaviće se 22 firme iz tri opštine, i to po osam iz Bujanovca i Preševa i šest iz Medveđe.

Ciljna grupa izlagača su ekonomski predstavnici ambasada, predstavnici stranih i domaćih kompanija, investitori i privredne asocijacije. Izlagači će imati priliku da u direktnim razgovorima dođu do novih poslova, partnerstava i investitora.

Važan deo sajma biti i Okrugli sto o izvorima finansiranja malih i srednjih preduzeća, koji se organizuje u saradnji sa Ministarstvom finansija i privrede i Ministarstvom regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

Težnja organizatora je da sajam preraste u tradicionalnu manifestaciju, što bi predstavljalo dodatni podsticaj ekonomskom razvoju ove tri opštine.

Od velike je važnosti da taj region oživi i da se pokrene privreda i zaposle ljudi. Na to obavezuje i ekonomska situacija u ovim opštinama koja je veoma teška, i gde je procenat nezaposlenih jedan od najvećih u Srbiji. Ekonomski potencijali postoje i sada preostaje da se u saradnji sa investitorima iz zemlje i inostranstva pokuša da se oni aktiviraju i iskoriste.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković je podsetio na to da je Koordinaciono telo prošle godine dodelilo 40 miliona dinara bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima u ovim opštinama, što je rezultiralo povećanjem broja radnih mesta.

On je rekao da je plan da se ove godine dodeli 60 miliona dinara bespovratnih sredstava privrednicima, uz ocenu da će na ovaj način biti pružena pomoć pokretanju privrede u ovom kraju, što će doprineti ostanku mladih ljudi, ali i stabilizaciji političkih prilika u pomenutim opštinama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik