Reforma sistema robnih rezervi u Srbiji

Bez autora
Nov 12 2013

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da predloženi zakon o robnim rezervama omogućava suštinsku reformu sistema robnih rezervi u Srbiji. On je obrazlažući Predlog zakona o robnim rezervama u Skupšini Srbije kazao da su razlozi za donošenje novog zakona onemogućavanje zloupotreba i usklađivanje sa standardima Svetske trgovinske organizacije i EU.Donošenje zakona će u velikoj meri označiti bitnu reformu čitavog sistema i omogućiti da se robnim rezervama upravlja daleko efikasnije, a samim tim i državnom imovinom. Predloženim zakonom prvi put se uvode i obavezne rezerve nafte i naftnih derivate, a Direkcija za robne rezerve će upravljati i sa tim delom rezervi.

Reforma sistema robnih rezervi u SrbijiMinistar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da predloženi zakon o robnim rezervama omogućava suštinsku reformu sistema robnih rezervi u Srbiji.

On je obrazlažući Predlog zakona o robnim rezervama u Skupšini Srbije kazao da su razlozi za donošenje novog zakona onemogućavanje zloupotreba i usklađivanje sa standardima Svetske trgovinske organizacije i EU.

Donošenje zakona će u velikoj meri označiti bitnu reformu čitavog sistema i omogućiti da se robnim rezervama upravlja daleko efikasnije, a samim tim i državnom imovinom, kazao je ministar Ljajić.

On je naveo da se predloženim zakonom prvi put uvode i obavezne rezerve nafte i naftnih derivate, a da će Direkcija za robne rezerve upravljati i sa tim delom rezervi.

Prema njegovim rečima, novina u zakonu je što se intervencije iz robnih rezervi, pored situacija vanrednog stanja i poremećaja na tržištu, omogućavaju i za vreme elementanih nepogoda, kao i tehničkih i tehnoloških situacija koje mogu da ometu snabdevanje stanovništv osnovnim namirnicama.

Ministar Ljajić je dodao da je precizno navedena vrsta i struktura robe koja je predmet rezervi, a novina je da je uvrštena i oprema za poštu, telekomunikacije i železnicu.

Uvodi se i novi način upravljanja robnim rezevama i precizno se definišu sve faze upravljanja, od nabavke preko skladištenja, davanja na zajam i obnavljanja rezervi, kazao je ministar Ljajić.

On je podsetio da je zloupotrebama robnih rezervi napravljena milionska pljačka i da je vraćen samo mali deo nestalih količina pšenice i kukuruza. Nestalo je oko 80.000 tona pšenice i kukuruza, a skladištari su vratili oko 13.000 tona pšenice i oko 2.500 tona kukuruza.

Sa skladištarima koji su u roku od mesec dana vratili robu, kako je kazao, obnovljen je ugovor. Bila je javna tajna da roba koja je data skladištarima postoji samo na papirima, a onda na terenu smo imali prilike da vidimo sve i svašta. Direkcija za robne rezerve dala je svu dokumentaciju policiji, rekao je ministar Ljajić i dodao da je zbog uočenih zloupotreba država planira da obezbedi što veći prostor u svom vlasništvu za skladištenje robnih rezervi.

On je naglasio da je država za zakup skladišta godišnje plaćala skladištarima naknade od 460 miliona dinara.

To je neverovatno. Mogli samo da napravimo skladišni prostor, uštedima značajna sredstva i osiguramo se od zlouoptreba. Nadamo se da smo sada prekinuli lanac zloupotreba, zaključio je ministar Rasim Ljajić u parlamentu gde poslanici raspravljaju o Predlogu zakona o robnim rezervama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik