Reforma socijalnog osiguranja

Bez autora
Jul 21 2013

Na visinu fiskalnog opterećenja zarada presudno utiču doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, koji čine oko četiri petine ukupnog nameta na plate. Iz toga sledi da smanjenju ovog opterećenja moraju da prethode reforme u oblasti socijalnog, penzionog i zdravstvenog osiguranja.Sada transferi PIO fondu čine više od trećine svih rashoda budžeta Srbije. Eventualno smanjenje stope doprinosa za PIO, pri postojećem sistemu, automatski bi značilo povećanje rashoda iz budžeta, odnosno veći deficit ili povećanje nekog poreza.

Reforma socijalnog osiguranjaNa visinu fiskalnog opterećenja zarada presudno utiču doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, koji čine oko četiri petine ukupnog nameta na plate.

Iz toga sledi da smanjenju ovog opterećenja moraju da prethode reforme u oblasti socijalnog, penzionog i zdravstvenog osiguranja.

Sada transferi PIO fondu čine više od trećine svih rashoda budžeta Srbije. Eventualno smanjenje stope doprinosa za PIO, pri postojećem sistemu, automatski bi značilo povećanje rashoda iz budžeta, odnosno veći deficit ili povećanje nekog poreza. Verovanje da bi smanjenje ovog opterećenja dovelo do porasta zaposlenosti nije utemeljeno pri postojećem nefleksibilnom radnom zakonodavstvu.

Da bi smanjenje fiskalnog opterećenja zarada dovelo do porasta zaposlenosti, neophodno je da dođe do promene radnog zakonodavstva koje bi omogućilo poslodavcima da broj zaposlenih prilagođavaju obimu poslovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik