Regionalni portal na usluzi poslovnoj zajednici Zapadnog Balkana

Bez autora
May 06 2020

Agencija za privredne registre Republike Srbije saopštila je da su od danas na Regionalnom portalu privrednih registara jugoistočne Evrope objavljeni podaci Agencije za posredničke informatičke i finansijske usluge (APIF) sa statusnim i podacima iz finansijskih izveštaja za približno 60.000 registrovanih privrednih subjekata iz Republike Srpske.

Regionalni portal (Business and Financial Data Exchange of Southeast Europe -BIFIDEX) je digitalna platforma koja predstavlja jedinstvenu tačku pristupa zvaničnim i ažurnim podacima o registrovanim privrednim subjektima i pravnim licima, koja trenutno povezuje zvanične registre Srbije, Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine - Republike Srpske, dok se do kraja godine planira objavljivanje podataka iz Crne Gore.

Uspostavljanje i razvoj Regionalnog portala BIFIDEKS finansijski je podržala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Fond za dobro upravljanje Ujedinjenog Kraljevstva (UK GGF), koji trenutno pruža finansijsku podršku za priključivanje Portalu svih registarskih institucija jurisdikcija Zapadnog Balkana.

Direktor Agencije za privredne registre (APR) i predsednik Upravnog odbora BIFIDEKS Milan Lučić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što su se četiri zemlje Zapadnog Balkana već priključile portalu.

On je istakao da su poslovnoj zajedinici preko regionalnog portala dostupni podaci približno 1,5 miliona registrovanih privrednih subjekata i pravnih lica prema statusima u kojima se ta lica vode u zvaničnim registrima (aktivan, u likvidaciji, u stečajnom postupku, obrisan).

Prema njegovim rečima, osim podataka o trenutnom stanju u registru, zainteresovanim korisnicima su na raspolaganju i istorijski podaci o privrednim subjektima i pravnim licima, koji predstavljaju informacije od velikog značaja sa stanovišta transparentnosti poslovanja u regionu.

On je, kao predsedavajući UO BIFIDEKS, istakao da je nastavljena implementacija velikog regionalnog projekta povezivanja, uprkos pandemiji koronavirusa, i najavio da je u planu da se podaci svih registarskih institucija Zapadnog Balkana tehnički integrišu na Portal tokom 2020. godine.

Preko BIFIDEKS portala biće omogućen širok opseg poslovnih informacija i usluga, čiji je cilj pružanje podrške prekograničnoj trgovini i poslovanju, kao i unapređenje investicione klime u regionu Zapadnog Balkana, zaključio je Lučić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik