Rok za podnošenje 31. mart

Bez autora
Mar 19 2014

Poreski obveznici u Republici Srpskoj dužni su da do 31. marta podnesu godišnje poreske prijave za porez na dohodak. Ova obaveza odnosi se na fizičke osobe koje su u 2013. godini ostvarile dohodak od ličnih primanja, samostalne djelatnosti, autorskih prava, prava srodnih autorskom pravu i prava industrijske svojine, te kapitala.Prijave se podnose i za dohodak od izdavanja u zakup/podzakup pokretne i nepokretne imovine, dividendi i udjela u dobiti, te kapitalnih dobitaka. Godišnju poresku prijavu za porez na dohodak nisu dužne podnijeti fizičke osobe koje su u 2013. godini, ostvarile samo dohodak od ličnih primanja iz radnog odnosa.

Rok za podnošenje 31. martPoreski obveznici u Republici Srpskoj dužni su da do 31. marta podnesu godišnje poreske prijave za porez na dohodak...

Ova obaveza odnosi se na fizičke osobe koje su u 2013. godini ostvarile dohodak od ličnih primanja, samostalne djelatnosti, autorskih prava, prava srodnih autorskom pravu i prava industrijske svojine, te kapitala.

Prijave se podnose i za dohodak od izdavanja u zakup/podzakup pokretne i nepokretne imovine, dividendi i udjela u dobiti, te kapitalnih dobitaka.

Godišnju poresku prijavu za porez na dohodak nisu dužne podnijeti fizičke osobe koje su u 2013. godini, ostvarile samo dohodak od ličnih primanja iz radnog odnosa.

Iz Poreske uprave RS-a napominju da su godišnje poreske prijave dužni da podnesu i mali preduzetnici, ukoliko tokom 2013. godine nisu podnosili sve mjesečne prijave ili je ukupno prijavljeni porez po mjesečnim prijavama manji od 600 KM.

Također, potrebno je podnijeti i poreske prijave za registrovano oružje, te poreske prijave za posebnu republičku taksu za preduzetnike, te godišnje poreske prijave za porez na dobit, koju podnose pravni subjekti Republike Srpske, poslovne jedinice pravne osobe iz Federacije BiH i Brčko Distrikta, a koja su ostvarile dobit u Republici Srpskoj, strane pravne osobe sa stalnim mjestom poslovanja u Republici Srpskoj, kao i strane pravne osobe koje su ostvarile prihod od nepokretne imovine koja se nalazi u Republici Srpskoj.

Poreski obveznici koji do 31. marta 2014. godine, ne podnesu navedene prijave, čine prekršaj, za koji fizičke osobe plaćaju novčanu kaznu od 500 KM do 1.500 KM, pravni subjekti od 1.000 KM do 3.000 KM, a odgovorna osoba u pravnom subjektu kaznu od 500 KM do 1.500 KM, navode iz Poreske uprave RS-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik