Rublja sve interesantnija na srpskom tržištu

Bez autora
Sep 26 2013

Otkako je omogućila poslovanje u ruskoj valuti, Sberbanka je ostvarila platni promet sa inostranstvom u iznosu od oko 400 miliona rubalja, odnosno oko 10 miliona evra. Sberbanka je poslovanje sa ruskom rubljom započela pre šest meseci zbog dobrih odnosa između domaćih i kompanija iz Rusije, odnosno plasmana voća, povrća i mesa iz Srbije na rusko tržište koji se sada plaća rubljama na račune u Srbiji.I nekoliko preduzeća iz Srbije posluje u Ruskoj federaciji, gde se prihod takođe iskazuje u rubljama, a oko 500 građana Srbije i Rusije ima otvorene račune u toj banci u ruskim rubljama.

Rublja sve interesantnija na srpskom tržištuOtkako je omogućila poslovanje u ruskoj valuti, Sberbanka je ostvarila platni promet sa inostranstvom u iznosu od oko 400 miliona rubalja, odnosno oko 10 miliona evra, izjavio je danas u Subotici jedan od direktora te banke Grigori Černenko.

On je na otvaranju ekspoziture Sberbanke u Subotici izjavio da su poslovanje sa ruskom rubljom započeli pre šest meseci zbog dobrih odnosa između domaćih i kompanija iz Rusije, odnosno plasmana voća, povrća i mesa iz Srbije na rusko tržište koji se sada plaća rubljama na račune u Srbiji.

Černenko, koji je direktor Sberbanke za poslovanje sa klijentima sa područja nekadašnjeg Sovjetskog saveza, napomenuo je da i nekoliko preduzeća iz Srbije posluje u Ruskoj federaciji, gde se prihod takođe iskazuje u rubljama, a oko 500 građana Srbije i Rusije ima otvorene račune u toj banci u ruskim rubljama.

"To je jako interesantno zbog toga što više nema duplih transakcija i duplih provizija. Ranije je kupac plaćao u rubljama, rublje menjao za evro, a u Srbiji eure menjao u dinare", rekao je Černenko.

On ocenjuje da u Srbiji vlada veliko interesovanje i privrednika i fizičkih lica za rusku nacionalnu valutu i očekuje da će u budućnosti Sberbanka ponuditi i kreditiranje u rubljama, što smatra zanimljivim, ne samo za Srbiju, već i za ceo region kako bivše Jugoslavije, kao i bivšeg Sovjetskog saveza.

"Za prvih pet meseci ostvarili smo platni promet sa inostranstvom od oko 400 miliona rubalja, što je oko 10 miliona evra", rekao je Černenko.

Ekspozitura u Subotici je šesta rebrendirana ekspozitura Sberbanke koja je otvorena u Srbiji.

Kako je istakla članica Izvršnog odbora te banke Marijana Vasilesku, srpsko tržište ima veliki potencijal za razvoj bankarskih aktivnosti, kako za fizička lica, tako i za privredu.

"Subotica je drugi po veličini grad u Vojvodini i administrativni centar Severnobačkog okruga, lociran na plodonosnom podneblju. Verujem da mi, kao najveća ruska banka, imamo kapacitet da pružimo podršku svim fizičkim licima i preduzećima koja ovde posluju", rekla je Vasilesku.

Sberbanka posluje na tržištu Srbije od decembra prošle godine, a prethodno je kupila filijale austrijske Volksbanke u jugoistočnoj Evropi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik