Rupe u stažu, prepreka za penzije

Bez autora
Jul 18 2013

Od prošle godine rupe u penzijskom stažu postaju sve veći problem. Ustavni sud je osporio odluke po kojima je radni staž poslednjih godina povezivan samo zaposlenima u preduzećima sa većinskim državnim vlasništvom i preporučio da se taj problem reši zakonom i to na isti način za sve zaposlene.Zaštitnik građana ponavlja da je naplata doprinosa posao države i da građani ne mogu snositi posledice njene neefikasnosti. Dodatna briga onih koji su pred penzijom je što je u međuvremenu promenjen poreski zakon, pa od sledeće godine i penzijski doprinosi zastarevaju ako nisu uplaćeni duže od 10 godina.

Rupe u stažu, prepreka za penzijeGodišnje i do 19 hiljada ljudi ne dobije penzijsko rešenje, uglavnom zbog rupa u stažu. Prema izmenama zakona od 2013. godine doprinosi zastarevaju ako nisu uplaćeni duže od 10 godina. Više izvesnosti budućim penzionerima treba da pruži Centralni registar socijalnog osiguranja, koji će objediniti podatke svih službi.

Od prošle godine rupe u penzijskom stažu postaju sve veći problem. Ustavni sud je osporio odluke po kojima je radni staž poslednjih godina povezivan samo zaposlenima u preduzećima sa većinskim državnim vlasništvom i preporučio da se taj problem reši zakonom i to na isti način za sve zaposlene. Zaštitnik građana ponavlja da je naplata doprinosa posao države i da građani ne mogu snositi posledice njene neefikasnosti.

Dodatna briga onih koji su pred penzijom je što je u međuvremenu promenjen poreski zakon, pa od sledeće godine i penzijski doprinosi zastarevaju ako nisu uplaćeni duže od 10 godina.

U tri velike akcije u proteklih desetak godina, radni staž povezalo je oko pola miliona ljudi. Među njima i radnici kruševačke "Župe".

Finasijska direktorka "Hemijske industrije Župa" Gorica Mitrović kaže da preduzeće nema sredstva da izmiri obaveze.

"Ne postoji način da mi iz naših sredstava to izmirimo. To stoji kao obaveza onog ko je vlasnik 85 odsto naše firme", rekla je Mitrovićeva.

Njihov većinski vlasnik je država, a u Ministarstvu finansija kažu samo da se priprema zakonsko rešenje za problem neplaćenih doprinosa.

U međuvremenu, stasali penzioneri čekaju. Godišnje i do 19.000 njih ne dobije penzijsko rešenje, uglavnom zbog rupa u stažu. Koliko njih zahtev i ne preda, teško je utvrditi.

Željko Simić iz Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje kaže da je u odnosu na 2011. godinu veći broj poslodavaca koji ne dostavljaju podatke.

"Na osnovu obrazaca M4 koje nam poslodavci dostavljaju, možemo da zaključimo da 2012. godine ima veći broj poslodavaca koji nisu dostavili podatke, nego što je to bilo u 2011. godini", rekao je Simić.

Uskoro Centralni registar socijalnog osiguranja

Više izvesnosti budućim penzionerima treba da pruži Centralni registar socijalnog osiguranja, koji će objediniti podatke svih službi.

Već sledećeg meseca korist od njega imaće poslodavci koji će, konačno, sve prijave podnositi na jednom šalteru. Zaposleni će prednosti uvideti tek kad se uvede pojedinačna poreska prijava.

Direktorka Centralnog registra Milica Danilović kaže da će zaposleni sledeće godine moći na zvaničnom sajtu da provere svoje podatke.

"Poreska uprava će poresku prijavu kontrolisati na osnovu podataka iz centralnog registra, što znači da od sledeće godine, od marta, aprila svaki zaposleni moći će na portalu centralnog registra da proveri svoje podatke", rekla je Danilovićeva.

Zaštitnik građana Saša Janković ističe da se problem ne može rešiti ako država ne bude ispunjavala sopstvene obaveze.

"Sve dok država izbegava svoju sopstvenu odgovornost, da obezbedi poštovanje zakona, nećemo do kraja rešiti problem", rekao je Janković.

Prema procenama sindikata u ovom trenutku više od 150 hiljada radnika ima rupe u stažu, a mnoge su nastale poslednjih godina. Ako se nešto hitno ne preduzme, umesto penzionera imaćemo socijalno ugrožene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik