RZZO i farmaceutske kompanije potpisale protokol

Bez autora
Feb 21 2011

Republički zavod za zdravstveno osiguranje potpisao je danas sa proizvođačima lekova protokol kojim se predviđa da farmaceutske kompanije umanje potraživanja za lekove fondu za 10 odsto i time obezbede sigurnost u snabdevanju tržišta lekovima.Umanjenje potraživanja odnosi se na sva dospela neplaćena potraživanja za 2010. prema veledrogerijama i apotekama, kao i na sva potraživanja koja nastanu tokom 2011.

RZZO i farmaceutske kompanije potpisale protokolRepublički zavod za zdravstveno osiguranje potpisao je danas sa proizvođačima lekova protokol kojim se predviđa da farmaceutske kompanije umanje potraživanja za lekove fondu za 10 odsto i time obezbede sigurnost u snabdevanju tržišta lekovima.

Umanjenje potraživanja odnosi se na sva dospela neplaćena potraživanja za 2010. prema veledrogerijama i apotekama, kao i na sva potraživanja koja nastanu tokom 2011.

Protokol sa RZZO danas su potpisali Galenika, Actavis, Pharmaswiss i Jugoremedija.

Prema rečima Aleksandra Vuksanovića, direktora RZZO, sporazum bi tokom sledeće nedelje potpiše i vršački Hemofarm, a do kraja meseca i strani proizvođači lekova koji su prisutni na srpskom tržištu.

“Računamo da ćemo samo po ovom osnovu uštedeti u 2011. između četiri i pet milijardi dinara”, rekao je Vuksanović na konferenciji za novinare u RZZO.

Dug RZZO prema apotekama kumuliran je prethodnih nekoliko godina i krajem prošle godiine narastao je na više od 14 milijardi dinara, rekao je direktor RZZO i dodao je da takva situacija pretila da ugrozi stabilnost zdravstvenog sistema u zemlji.

Vuksanović je rekao i da je centralizacijom nabavki najskupljih lekova, samo u prva dva meseca 2011. Zavod postigao uštedu od oko 300 miliona dinara i najavio da stavljanje novih lekova na pozitivnu listu do kraja marta, odnosno početkom aprila.

“Tri godine nijedan novi lek nije uvršten na listu lekova koji se izdaju na teret osiguranja i u toku su postupci kojima ćemo uvesti nove lekove, pre svega za onkološke bolesnike”, naveo je on.

Vuksanović je rekao i da na tržištu nema nestašice lekova, kao i da ako nekog leka trenutno nema u apotekama, može se naći zamena za taj lek nekog drugog proizvođača.

Sporazum predviđen Protokolom direktno se primenjuje na lekove sa Liste A i A1, dok za lekove sa Liste B biti primenjen isti princip, ali kroz postupke javne nabavke koje će realizovati zdravstvene ustanove.

Protokol definiše i da se plaćanje za isporučene lekove ograničava na rok od 120 do najkasnije 150 dana od dana prijema svake pojedinačne fakture, prema prilivu finansijskih sredstava RZZO, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik