Skupština Srbije usvojila zakone iz oblasti privrede i set medijskih zakona

Bez autora
Aug 03 2014

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o privatizaciji, Izmene Zakona o stečaju i Izmene Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre (APR), kao i zakone o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima.Skupština Srbije usvojila je Zakon o privatizaciji, koji predviđa završetak procesa privatizacije 584 preostale društvene firme i rok za transformaciju u privatnu svojinu do 31. decembra 2015. godine.

Skupština Srbije usvojila zakone iz oblasti privrede i set medijskih zakonaSkupština Srbije usvojila je danas Zakon o privatizaciji, Izmene Zakona o stečaju i Izmene Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre (APR), kao i zakone o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o privatizaciji, koji predviđa završetak procesa privatizacije 584 preostale društvene firme i rok za transformaciju u privatnu svojinu do 31. decembra 2015. godine.

Zakon ima karakter lex specialis kako bi se otklonile prepreke koje bi eventualno proizašle iz protivrečnosti sa drugim zakonima.

Skupština Srbije usvojila je i Izmene i dopune Zakona o stečaju, čiji je cilj povećanje transparentnosti i sprečavanje zloupotreba kod automatskog stečaja, kao i povećanje prava poverilaca koji su do sada imali sekundarnu ulogu u tom procesu.

Takođe, Skupština Srbije usvojila je i izmene Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre (APR).

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o javnom informisanju i medijima, koji predviđa da se postupak privatizacije medija završi do 1. jula naredne godine.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o elektronskim medijima, koji precizno definiše nadležnosti Srbije nad pružaocima audio-vizuelnih medijskih usluga zbog prelaska na digitalno emitovanje programa.

Poslanici su usvojili i Zakon o javnim medijskim servisima koji uređuje rad javnih medijskih servisa RTS i RTV, precizira obavezu njihovog rada na načelima istinitog, nepristrasnog, potpunog i blagovremenog informisanja, zabranu cenzure, poštovanje ljudskih prava, kao i finansiranje iz budžeta do 2016. godine.

Zakonom se precizira da će njihovo finansiranje od 2016. godine biti iz takse za javni medijski servis, iz budžeta, kao i od komercijalnih prihoda.

Usvajanjem pomenutih zakona zaključena je sednica sedmog vanrednog zasedanja Skupštine Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik