Snižen kreditni rejting Srbije

Bez autora
Aug 08 2012

Agencija "Standard end Purs" snizila kreditni rejting Srbije na BB minus sa negativnim izgledima. Pad kreditnog rejtinga je potpuno opravdan, jer smo ove godine imali rekordni budžetski deficit i veliko povećanje javnog duga. Rejting agencija "Standard end Purs" snizila je rejting dugoročnog i kratkoročnog suverenog duga Srbije u stranoj i domaćoj valuti za jedan stepen, na BB minus sa negativnim izgledima.Snižavanje rejtinga oslikava stanovište agencije "Standard end Purs" da nova srpska vlada nije uspela brzo da usvoji mere koje će povratiti fiskalnu stabilnost i podstaći poverenje u monetarnu politiku...

Snižen kreditni rejting SrbijeAgencija "Standard end Purs" snizila kreditni rejting Srbije na BB minus sa negativnim izgledima. Pad kreditnog rejtinga je potpuno opravdan, jer smo ove godine imali rekordni budžetski deficit i veliko povećanje javnog duga, kaže ministar Mlađan Dinkić.

Rejting agencija "Standard end Purs" snizila je rejting dugoročnog i kratkoročnog suverenog duga Srbije u stranoj i domaćoj valuti za jedan stepen, na BB minus sa negativnim izgledima.

"Snižavanje rejtinga oslikava stanovište agencije 'Standard end Purs' da nova srpska vlada nije uspela brzo da usvoji mere koje će povratiti fiskalnu stabilnost i podstaći poverenje u monetarnu politiku", navodi se u saopštenju agencije.

To pogoršava već značajne spoljne i unutrašnje pritiske na srpsku ekonomiju, navodi se i dodaje da će izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije oslabiti nezavisnost centralne banke, što može dovesti do politizacije monetarne politke, ističe "Standard end Purs".

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da je Srbija doživela pad kreditnog rejtinga potpuno opravdano, jer je ove godine imala rekordni budžetski deficit i veliko povećanje javnog duga.

Ministar finansija je optužio prethodnu vladu da snosi veliku odgovornost za rekordni budžetski deficit i veliki rast javnog duga, ali je dodao da on preuzima odgovornost za sve buduće korake koje planira da preduzme da bi se to stanje popravilo.

Mlađan Dinkić je rekao da će već sutra obelodaniti planove za fiskalnu konsolidaciju i najavio da bi već u septembru trebalo da bude spreman potpuni plan za poboljšanje situacije u javnim finansijama.

Ističući da Srbija nije mogla da izbegne pad kreditnog rejtinga, Dinkić je naveo da je to rezultat krize na tržištu EU, gde su mnogo razvijenije zemlje takođe doživele sniženje rejtinga.

"Na neki način ova vlada je kontinuitet one odgovornosti koje nose prethodne vlade, jer izgleda da je 80 odsto istih onih ljudi koji su ranije bili, a poznato je da onaj ko vas u krizu uvede, teško će vas iz nje izvesti", rekao je Mahmut Bušatlija, konsultant za strana ulaganja.

Prema njegovim rečima, kreditni rejting BB kategorija pripada špekulativnim investicijama, što znači da je negativan.

"Normalno je bilo i očekivati da on i dalje pada zbog činjenice da vlada nije mogla brzo da se uspostavi i da koalicija baš nije jasna stranim investitorima", rekao je Bušatlija.

Ekonomista Goran Nikolić smatra da je snižavanje kreditnog rejtinga možda i dobro za Srbiju jer daje mogućnost vlastima da imaju podršku za jednu akciju snažne fiskalne konsolidacije, odnosno sređivanje javnih finansija.

Novo zaduživanje nije rešenje, samo bi povećalo javni dug koji je jedan od osnovnih razloga za sniženje rejtinga, kažu ekonomisti. Bez oštrih rezova, pre svega u javnom sektoru, i dogovora sa MMF-om, smatraju - kreditni rejting teško će se popraviti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik