Socijalni dijalog u železničkom sektoru u zemljama Zapadnog Balkana

Bez autora
Mar 30 2014

Evropski socijalni partneri železničkog sektora, Federacija evropskih transportnih radnika (ETF) i Zajednica evropskih železničkih kompanija i upravljača infrastrukturom (CER) pokrenuli su projekat "Socijalni dijalog u železničkom sektoru u zemljama Zapadnog Balkana".O projektnim aktivnostima na razvoju socijalnog dijaloga u železničkom sektoru u državama članicama Evropske unije i zemljama kandidatima u regionu Zapadnog Balkana bilo je reči na današnjem skupu predstavnika ETF-a i Cer-a sa predstavnicima poslovodstva i sindikata "Železnica Srbije“ u Beogradu.

Socijalni dijalog u železničkom sektoru u zemljama Zapadnog BalkanaEvropski socijalni partneri železničkog sektora, Federacija evropskih transportnih radnika (ETF) i Zajednica evropskih železničkih kompanija i upravljača infrastrukturom (CER) pokrenuli su projekat "Socijalni dijalog u železničkom sektoru u zemljama Zapadnog Balkana".

O projektnim aktivnostima na razvoju socijalnog dijaloga u železničkom sektoru u državama članicama Evropske unije i zemljama kandidatima u regionu Zapadnog Balkana bilo je reči na današnjem skupu predstavnika ETF-a i Cer-a sa predstavnicima poslovodstva i sindikata "Železnica Srbije“ u Beogradu.

Glavni događaj u sklopu projekta biće trodnevni seminar od 16. do 18. juna ove godine u Zagrebu koji će okupiti socijalne partnere iz Hrvatske, BJR Makedonije, Crne Gore i Srbije. Rezultat projekta biće izveštaj o socijalnom dijalogu.

U pripremi za seminar, srpske železnice do kraja aprila treba da dostave strukturu preduzeća, podatke o zaposlenima i prezentaciju sindikata kao socijalnog partnera. Osim toga, "Železnice Srbije" treba da prezentuju način funkcionisanja socijalnog dijaloga i da predstave svoja očekivanja u pogledu priključivanja EU u oblasti železničkog sektora.

Uspostavljanje dobrog socijalnog dijaloga između poslovodstva i sindikata važan je faktor u procesu restrukturiranja koji se u "Železnicama Srbije" privodi kraju. Članovi menadžmenta srpskih železnica su svesni važnosti jačanja socijalnog dijaloga, pa je u duhu toga, 4. februara ove godine potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji sa Sindikatom železnica Srbije koji ima najveći broj članova među zaposlenima.

Federacija evropskih transportnih radnika, inače, okuplja 241 sindikat iz 41 evropske zemlje, što čini 2,5 miliona radnika u transportnom sektoru. Od toga 83 su članice železničkog sektora iz 36 evropskih zemalja, odnosno 850.000 železničkih radnika.

Kad je reč o Zajednici evropskih železničkih kompanija, ona zastupa interese 75 preduzeća i upravljača infrastrukture država članica EU i zemalja kandidata i kompanije iz Norveške i Švajcarske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik