Špekulantima pad berze dobrodošao

Bez autora
Aug 15 2011

Posledice pada svetskih berzi nisu zaobišle ni Srbiju. Indeksi Beogradske berze, koji pokazuju kretanje akcija, za svega tri dana su pali 17 odsto. Vrednost svih deonica je smanjena za 47 milijardi dinara. Brokeri, koji su imali pune ruke posla, tvrde da su investitori u panici najviše prodavali akcije, a da je bilo i onih koji su turbulencije cena iskoristili za špekulativnu zaradu.Panika ulagača prvo je pokosila deonice najboljih kompanija na Beogradskoj berzi. Za četiri dana akcije Sojaproteina, AIK banke i NIS-a su pale po trećinu, Aerodroma Nikola Tesla 20 odsto, Komercijalne banke 15 procenata...

Špekulantima pad berze dobrodošaoPosledice pada svetskih berzi nisu zaobišle ni Srbiju. Indeksi Beogradske berze, koji pokazuju kretanje akcija, za svega tri dana su pali 17 odsto.

Vrednost svih deonica je smanjena za 47 milijardi dinara.

Brokeri, koji su imali pune ruke posla, tvrde da su investitori u panici najviše prodavali akcije, a da je bilo i onih koji su turbulencije cena iskoristili za špekulativnu zaradu.

Panika ulagača prvo je pokosila deonice najboljih kompanija na Beogradskoj berzi. Za četiri dana akcije Sojaproteina, AIK banke i NIS-a su pale po trećinu, Aerodroma Nikola Tesla 20 odsto, Komercijalne banke 15 procenata...

Investitori su euforično prodavali deonice, a dnevni promet je premašivao milion evra. Akcije su potom počele da rastu, što je špekulantima na uloge od 5.000 evra, preko noći, donosilo zaradu i do hiljadu evra. 

Oni koji su u utorak kupili akcije Sojaproteina za 594 dinara već sledećeg dana su mogli da je prodaju za 652 dinara. Akcija NIS-a je sa 672 dinara skočila na 759, a Energoprojekta sa 570 na 642. Za samo tri dana na deonici AIK banke se moglo zaraditi 400 dinara, a sličan rast su beležile i ostale hartije koje se nalaze među 15 najlikvidnijih. 

Ana Tripović, vlasnica brokerske kuće Wise broker, ne krije da su ulagači povlačili različite poteze, od onih euforičnih preko smelih do vrlo isplativih. 

"Manji, strpljivi investitori sa iskustvom iskoristili su jak pad u petak i ponedeljak. Tada su kupovali deonice, a ove nedelje ih prodavali i zaradili od sedam do12 odsto. Bilo je onih koji su u panici prodavali hartije koje su kupili samo dan ranije, što pokazuje da u startu nisu imali jasnu strategiju ulaganja. S druge strane, strani profesionalni investitori su pad iskoristili da bi dokupili akcije koje već imaju u portfelju. To su klijenti koji ulažu na duži rok i ovakve poremećaje koriste da bi investirali po boljim cenama", kaže Tripović.

Analize govore da su strani investitori činili trećinu prometa. Ovi ulagači su u periodu najvećih turbulencija vrednosno prodali i kupili svaku treću deonicu. Na srpskom tržištu su inače najaktivniji ulagači iz Hrvatske, švedski investicioni fondovi i banke, ali i američka Sitigrupa i Škotska kraljevska banka. Ozbiljni akcionari u najboljim akcijama na Beogradskoj berzi su i evropski investitori koji u Srbiji trguju preko kastodi računa banaka, što im stvara anonimnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik