Spojeni koloseci na deonici brze pruge Novi Sad–Subotica

Bez autora
Apr 26 2024

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas ceremoniji spajanja koloseka na deonici Novi Sad–Subotica u Bačkoj Topoli, poručivši da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta.

Današnjoj ceremoniji prisustvovali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, predsednik opštine Bačka Topola Adrian Satmari, menadžerka Grada Subotice Zagorka Panić i predstavnici kineske ambasade i kompanije China State Railway Group CO.

Vučević je istakao da je današnje spajanje novog koloseka na deonici Novi Sad–Subotica dokaz čeličnog prijateljstva između NR Kine i Srbije.

Ovo je nešto što u praksi pokazuje šta znači dogovor rukovodstva dveju država, šta znači volja da se oni možda i najdalji snovi, gotovo neostvarivi, dosanjaju i ostvare, rekao je on i dodao da je ponosan na Srbiju koja ima snage da zajedno sa kineskim partnerima na ovom projektu svaki dan angažuje preko 2.000 ljudi.

Prema njegovim rečima ovakav projekat je skok u budućnost.

To je modernizacija Srbije, bez odricanja od naše tradicije i istorije, našeg nacionalnog, kulturnog identiteta. Samo sa spajanjem tradicionalnih vrednosti i u procesu modernizacije Srbija može da uspe, poručio je Vučević.

On je ukazao na to da se povezujemo sa našim iskrenim prijateljima iz Mađarske koja hrabro zastupa i brani srpske interese na putu evropskih integracija, ali i međunarodni javni poredak i mirnu koegzistenciju svih država i veru u suverenitet jednakih.

Vesić je najavio da će ova pruga biti završena godinu dana pre roka i da njena izgradnja znači da će naša zemlja biti bolje saobraćajno povezana i postati kičma na Koridoru deset koji postaje koridor na kome će se voziti brzi vozovi.

Kada bude završena brza pruga do Budimpešte i kada do kraja godine počnemo da radimo novih 230 kilometara brze pruge od Beograda do Niša, krenućemo da razvijamo brzu prugu prema Skoplju, a zatim Solunu, pa ćemo u narednim godinama imati više od 1.500 kilometara brze pruge između Atine i Budimpešte. To će obezbediti budućnost za Zapadni Balkan i Srbiju staviti na centralno mesto razvoja – naglasio je Vesić.

Li Ming je iskazao zahvalnost Vladi Srbije na velikoj brizi i datoj podršci izgradnji pruge Beograd-Budimpešta dodajući da, pod strateškim vođstvom šefova dveju država, bilateralni odnosi Kine i Srbije nastavljaju da se produbljuju, a da je ekonomska i trgovinska saradnja snažna.

Pruga za velike brzine od Beograda do Budimpešte predstavlja jedan od najvažnijih projekata u našoj zemlji. Srpska deonica pruge duga je 183,1 km i na njoj je izgrađeno 58 novih mostova, 45 propusta, a rekonstruisan je jedan vijadukt.

Pruga će biti elektrificirana i opremljena savremenim signalno-sigurnosnim uređajima. Očekuje se da će se, kada radovi na mađarskoj strani budu završeni, od Beograda do Budimpešte vozom stizati za manje od tri sata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik