Sredstva ruskog kredita dostupna u maju

Bez autora
Apr 11 2013

Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će sredstva iz kredita koji je Ruska Federacija odobrila Srbiji biti dostupna za mesec i po dana, i da će biti upotrebljena za vraćanje dela duga Srbije Londonskom klubu.U prisustvu predsednika vlada Srbije i Ruske Federacije Ivice Dačića i Dmitrija Medvedeva juče je u Moskvi potpisan Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o odobrenju državnog finansijskog kredita u iznosu od pola milijarde dolara za podršku srpskom budžetu.

Sredstva ruskog kredita dostupna u majuMinistar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će sredstva iz kredita koji je Ruska Federacija odobrila Srbiji biti dostupna za mesec i po dana, i da će biti upotrebljena za vraćanje dela duga Srbije Londonskom klubu.

Dinkić je u izjavi za današnje izdanje dnevnog lista “Blic” istakao da je u prisustvu predsednika vlada Srbije i Ruske Federacije Ivice Dačića i Dmitrija Medvedeva juče u Moskvi potpisan Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o odobrenju državnog finansijskog kredita u iznosu od pola milijarde dolara za podršku srpskom budžetu.

On je objasnio da je kredit uzet na 10 godina, uz dve godine počeka i fiksnu kamatu od 3,5 posto, i dodao da novac nije potreban za tekuće finansiranje budžeta, s obzirom na to da je Srbija prodajom evro-obveznica već obezbedila novac za funkcionisanje države.

Ministar je rekao da je na sastanku sa premijerom Rusije delegacija Srbije iznela predlog da Rusija poveća izvozne kvote za automobile, šećer, sir i cigarete proizvedene u Srbiji, pri čemu je Medvedev najavio dodatne konsultacije o tome.

Dinkić je ukazao na to da je postignut dogovor i o tome da srpske kompanije učestvuju u finansiranju izgradnje logističko-distributivnog centra u Moskvi, u kojem bi bili skladišteni hrana, nameštaj i drugi proizvodi iz naše zemlje.

Takođe, kako je dodao, ruska “Zberbanka” najavila je da će ove godine u našu zemlju uložiti 700 miliona evra, od čega je deo sredstava namenjen kreditima za likvidnost firmi koje izvoze u Rusiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik