Srpski građevinari ujedinjeni idu na strana tržišta

Bez autora
Feb 05 2014

Domaće građevinske firme ujedinile su se u konzorcijum i već se pripremaju za zajednički nastup u Alžiru, Rusiji i Nemačkoj, izjavio je danas potpredsednik Građevinsko-industrijske komore Srbije (GIKS), Goran Rodić.GIKS je ustvari konzorcijum svih najvećih građevinskih srpskih firmi i bavi se upošljavanjem kapaciteta domaće građevinske industrije, rekao je Rodić. Nosioci konzorcijuma su, prema njegovim rečima, velike domaće firme poput Energoprojekta, Mostogradnje, Planuma i drugih, a GIKS je otvoren i za manje firme koje se bave određenom građevinskom delatnošću.

Srpski građevinari ujedinjeni idu na strana tržištaDomaće građevinske firme ujedinile su se u konzorcijum i već se pripremaju za zajednički nastup u Alžiru, Rusiji i Nemačkoj, izjavio je danas potpredsednik Građevinsko-industrijske komore Srbije (GIKS), Goran Rodić.

- GIKS je ustvari konzorcijum svih najvećih građevinskih srpskih firmi i bavi se upošljavanjem kapaciteta domaće građevinske industrije - rekao je Rodić.

Nosioci konzorcijuma su, prema njegovim rečima, velike domaće firme poput Energoprojekta, Mostogradnje, Planuma i drugih, a GIKS je otvoren i za manje firme koje se bave odredjenom građevinskom delatnošću.

- Firme u konzorcijumu imaju solidarnu odgovornost i u slučaju da neka firma ne može da odradi ugovoreni posao radove će preuzeti druge članice konzorcijuma - naveo je Rodić.

On je kazao da je konzorcijum napravljen pretežno za zajednički nastup u inostranstvu, jer će srpska preduzeća tako lakše moći da dođu do potrebnih bankarskih garancija i referenci za izvođenje radova.

GIKS će, takođe, kako je dodao, odmah posle izbora preneti državnim organima šta je potrebno da se uradi u zemlji da bi se sačuvala građevinska operativa.

Rodić je naglasio da uslovi tendera koji se budu u Srbiji raspisivali u narednom periodu moraju da budu takvi da domaća preduzeća mogu ravnopravno da učestvuju sa stranim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik