Šta sve MMF zamera EPS-u

Bez autora
Oct 20 2020

Međunarodni monetarni fond (MMF) je na poslednjoj sesiji zamerio srpskim vlastima što u septembru Elektroprivreda Srbije (EPS) nije korigovala cene struje za mala i srednja preduzeća, koja je niža od proizvodne i što nije uvećan iznos naknade za obnovljive izvore energije, piše danas Blic.

List je kao razloge za kritiku MMF naveo i nepoštovanje rokova vezanih za procedure transformacije kompanije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, pre svega deo koji se odnosi na kašnjenje u raspisivanju tendera za procenu imovine.

Na trećoj reviziji dogovoreno je da se nakon rađene analize stanja u EPS do juna uočene anomalije hitno isprave.

Analiza je pokazala da je cena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce, ali i da naknada od 0,093 dinara po kilovatu za obnovljive izvore energije ne može da pokrije izdvajanja za zelenu energiju, naveo je Blic.

Kako se dodaje, analiza je pokazala da EPS prodaje struju domaćinstvima i malim kupcima po cenama koje su niže od proizvodnih za skoro osam odsto, za koliko je i trebalo da poskupe kilovati.

Blic je pozivajući se na izvor iz Nemanjine 11 naveo da je srpska strana objasnila da su posledice pandemije vidljive u Srbiji i da je zbog njih ugrožen značajan broj porodica u Srbiji i da ne bi bilo primereno da im se dodatno otežava stanje.

Takođe su rekli i da su mali kupci, pre svega preduzetnici, značajno pretrpeli štetu od pandemije i da je procenjeno da bi im povećanje cene struje dodatno otežalo poslovanje.

Za te razloge predstavnici MMF su imali razumevanje, ali ne i za one koji se odnose na odustajanje od povećanja naknade za obnovljive izvore energije, tim pre što su gubici EPS zbog otkupa struje iz obnovljivih izvora energije po subvencionisanima cenama sve veći, naveo je izvor Blica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik