Stare devizne štediše traže povraćaj novca, isplata od 31. avgusta

Bez autora
Jan 09 2019

Građani Srbije koji su svoj novac štedeli u filijalama u bivšim jugoslovenskim republikama banaka sa sedištem u Srbiji, a čija sredstva su ostala "zamrznuta" nakon raspada SFRJ, podneli su do sada 1.770 prijava za povraćaj novca.Iz bivših jugoslovenskih republika stiglo je oko 6.000 potraživanja na adresu nadležnih u Srbiji, kažu za Tanjug u Ministarstvu finansija. Radi se o neisplaćenoj deviznoj štednji koja je položena do 27. aprila 1992. godine u bankama sa sedištem na teritoriji Srbije i u njihovim filijalama u bivšim republikama SFRJ. Za sada nije poznat tačan broj štediša koji traže svoj novac kao i visina sredstava koja "leže na računima" banaka, a koje su u međuvremenu promenile vlasnike.

Stare devizne štediše traže povraćaj novca, isplata od 31. avgustaGrađani Srbije koji su svoj novac štedeli u filijalama u bivšim jugoslovenskim republikama banaka sa sedištem u Srbiji, a čija sredstva su ostala "zamrznuta" nakon raspada SFRJ, podneli su do sada 1.770 prijava za povraćaj novca.

Iz bivših jugoslovenskih republika stiglo je oko 6.000 potraživanja na adresu nadležnih u Srbiji, kažu za Tanjug u Ministarstvu finansija.

Radi se o neisplaćenoj deviznoj štednji koja je položena do 27. aprila 1992. godine u bankama sa sedištem na teritoriji Srbije i u njihovim filijalama u bivšim republikama SFRJ.

Za sada nije poznat tačan broj štediša koji traže svoj novac kao i visina sredstava koja "leže na računima" banaka, a koje su u međuvremenu promenile vlasnike.

Iako do sada nije utvrđeno koliko novca je ostalo u bankama, najviši iznos koji po zakonu može biti isplaćen je ukupno oko 310 miliona evra.

U taj iznos je uračunata i kamata do 2016. godine.

Tek kada se utvrdi ukupan broj priznatih prijava potraživanja i ukupan iznos štednje, znaće se cifra koja mora da se isplati, ako ne štedišama na čije ime je glasio račun, onda njihovim naslednicima.

"Tačan broj štediša iz Srbije koji će ostvariti pravo na deviznu štednju znaće se nakon završetka prijavljivanja potraživanja 23. februara ove godine", kažu za Tanjug u Ministarstvu finansija.

Najveći iznos potraživanja odnosi se na banke sa sedištem na teritoriji Srbije, a koje su imale filijale na teritorijama bivših republika SFRJ, kao što su, na primer, Jugobanka, Investbanka...

Isplata do 29. februara 2024.

Zakon o regulisanju javnog duga Srbije, po osnovu neisplaćene devizne štednje građana, predviđa isplatu štediša sa prostora cele bivše Jugoslavije, od 31. avgusta 2019. godine do 29. februara 2024.

U Ministarstvu finansija kažu da s obzirom na to da je prošlo dosta vremena i da su mnoge banke promenile vlasnike ili su u stečaju (Jugobanka a. d. Beograd u stečaju kao i Investbanka ad Beograd), podaci koji se tiču potraživanja se prikupljaju i od banaka sledbenica, a kojih ima više od 20.

Iznos štednog uloga biće konvertovan u amortizacione obveznice onim štedišama kojima se prizna pravo na isplatu i visina potraživanja.

Isplatiće se, kažu nadležni, u deset jednakih polugodišnjih rata koje dospevaju svakog 31. avgusta i 28. februara.

"Početak isplate je planiran za 31. avgust ove godine, a trebalo bi da bude završena zaključno sa 29. februarom 2024. godine".

Dužnost svakog ko je novac štedeo jeste da Upravu za javni dug obavesti o tome u kojoj banci u Srbiji ima otvoren račun za prenos amortizacionih obveznica, kao i na koji namenski račun i u kojoj banci se uplaćuje novčani iznos po dospeću amortizacione obveznice.

Promet tih obveznica biće slobodan, kažu u ministarstvu, a devize ostvarene njihovom prodajom nalaziće se na posebnom deviznom računu.

Devize ostvarene prodajom ovih obveznica moći će da se transferišu i u inostranstvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik