Startovala indeksacija penzija po švajcarskoj formuli

Bez autora
Jan 05 2020

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević podsetio je na to da počinje primena izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima se uvodi takozvana indeksacija penzija po švajcarskoj formuli.Đorđević je objasnio da to znači da će penzije rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. On je najavio da će u 2020. godini među prvima u skupštinsku proceduru ući novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, koji je usklađen sa konvencijama i direktivama EU, a podići će bezbednost i zdravlje radnika na viši nivo.

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević podsetio je na to da počinje primena izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima se uvodi takozvana indeksacija penzija po švajcarskoj formuli.

Đorđević je u izjavi za agenciju Tanjug objasnio da to znači da će penzije rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

On je najavio da će u 2020. godini među prvima u skupštinsku proceduru ući novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, koji je usklađen sa konvencijama i direktivama EU, a podići će bezbednost i zdravlje radnika na viši nivo.

Ministar je napomenuo da je njemu sličan i novi zakon o osiguranju u slučaju povreda na radu, na kojem se radilo sa stručnjacima i osiguravajućim kućama.

Ovo zakonsko rešenje omogućiće svim radnicima da budu osigurani, pri čemu štete nastale usled nekih povreda više neće snositi poslodavci, već osiguravajuće kuće, koje će ubuduće plaćati i bolovanje, objasnio je on.

Takođe, kako je napomenuo, u toku ove godine trebalo bi da bude donet i zakon o socijalnoj karti, kao i izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti.

Đorđević je naveo da su potpuno završeni Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti i Predlog zakona o zabrani diskriminacije, koji će uskoro ući u skupštinsku proceduru.

Prema njegovim rečima, uskoro treba da bude usvojeno i nekoliko strategija, i to strategija prevencije nasilja nad ženama, strategija zaštite deteta, strategija razvoja socijalne zaštite i strategija unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, koje će važiti od 2020. do 2025. godine.

Najvažnija strategija je ona o ekonomskim migracijama, a javna rasprava u vezi sa ovim dokumentom biće završena 3. januara, naglasio je ministar, uz očekivanje da će ova strategija biti usvojena do kraja meseca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik