Stiže 28 švajcarskih tramvaja

Bez autora
May 14 2014

Na beogradskim šinama naći će se još 28 švajcarskih tramvaja i deset prikolica koji će početi da pristižu od naredne godine. „Švajcarci” su se u GSP-u odomaćili i pokazali se mnogo boljim od modernih „španaca”, a po pouzdanosti su stali rame uz rame sa „česima”, koji uspešno odolevaju gužvama, truckavim šinama i finansijskoj krizi.„Švajcarcima” ponekad zasmetaju samo ledeni dani. Mana su sporadični problemi u zimskom periodu zbog smrzavanja vazdušne instalacije, posebno u prikolicama. Najveće prednosti su pouzdanost, lako održavanje i nabavka rezervnih delova. Proizvodnju mnogih delova za ovaj tramvaj su osvojile domaće firme, kaže Slavica Stevanović iz GSP-a.

Stiže 28 švajcarskih tramvajaNa beogradskim šinama naći će se još 28 švajcarskih tramvaja i deset prikolica koji će početi da pristižu od naredne godine. „Švajcarci” su se u GSP-u odomaćili i pokazali se mnogo boljim od modernih „španaca”, a po pouzdanosti su stali rame uz rame sa „česima”, koji uspešno odolevaju gužvama, truckavim šinama i finansijskoj krizi.

„Švajcarcima” ponekad zasmetaju samo ledeni dani.

- Mana su sporadični problemi u zimskom periodu zbog smrzavanja vazdušne instalacije, posebno u prikolicama. Najveće prednosti su pouzdanost, lako održavanje i nabavka rezervnih delova. Proizvodnju mnogih delova za ovaj tramvaj su osvojile domaće firme - kaže Slavica Stevanović iz GSP-a.

O kvalitetu starih bazelskih tramvaja govori i činjenica da je samo jedan „švajcarac” rashodovan, a do sada je donirano 37 tramvaja. U depou GSP nalazi se ukupno 240 tramvaja, pa kada nam pristigne još 28 „švajcaraca”, broj beogradskih tramvaja biće gotovo dvostruko veći od potreba.

Na deset tramvajskih linija svakodnevno izađu 144 tramvaja, što znači da najveći broj ostaje u depou. Da bi se ovi kapaciteti bolje iskoristili, neophodno je prilagoditi kontaktnu mrežu.

- Kapacitet mreže je 156 tramvaja zbog kapaciteta sistema napajanja. Najopterećenija je Nemanjina ulica, kao i Resavska, Bulevar kralja Aleksandra, Slavija, Bulevar oslobođenja, Vojvode Stepe, Savska, Bulevar vojvode Mišića - kaže Stevanovićeva.

U Direkciji za javni prevoz kažu da za sada neće pojačati nijednu tramvajsku liniju, ali da sprovode opsežna brojanja putnika.

- Radimo studiju i pravimo novu priču o prevozu. Svesni smo da sada ima praznih vozila i onih linija koje je potrebno pojačati, ali bez pravih pokazatelja ne možemo da radimo. Ozbiljna priča kreće tek od septembra - obećava direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik