Stopiran uvoz džema i mliječnih proizvoda

Bez autora
Feb 24 2020

Inspekcija za hranu Srpske stopirala je uvoz 118 kilograma džema od marelice iz Hrvatske i 1.507 kilograma mliječnih proizvoda iz Srbije na domaće tržište, jer je kontrolama utvrdila da ti proizvodi ne ispunjavaju propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti.

Iz Inspektorata RS kazali su “Glasu Srpske” da je laboratorijskom analizom utvrđeno da džem od marelice nije odgovarajućeg kvaliteta zbog utvrđene vrijednosti sadržaja suve materije, koja nije u granici referentne vrijednosti, dok je kod mliječnog proizvoda utvrđeno prisustvo listerije.

- Svaku pošiljku hrane koja se uvozi u RS mora pratiti potrebna dokumentacija, koja uključuje i dokaz nadležne laboratorije zemlje izvoznice da je proizvod ispravan. Inspekcije Srpske prilikom uvoza pošiljke hrane, pored provjere dokumentacije, vrše i uzorkovanje proizvoda za laboratorijsku analizu - kazali su u Inspektoratu Srpske.

Za pošiljke od kojih su uzeti uzorci za analizu zabranjeno je stavljanje u promet, distribuciju ili preradu, sve do donošenja rješenja inspektora u skladu sa rezultatima laboratorijskog ispitivanja uzoraka.

- S obzirom na ovu proceduru, u slučajevima kada se analizama utvrdi neka nepravilnost, ne postoji rizik da je hrana konzumirana, jer ona nije ni bila dostupna potrošačima - istakli su u Inspektoratu.

Inspektorat RS svakodnevno kontroliše proizvodnju i promet hrane sa ciljem da namirnice čiji se promet obavlja u Srpskoj budu zdravstveno ispravne i bezbjedne za ljudsku upotrebu.

U 2019. godini zabranjen je uvoz za 41 pošiljku hrane. Nepravilnosti su utvrđene kod poslastičarskih proizvoda zbog mikrobiološke neispravnosti te alkoholnih pića, kod kojih je bio povećan sadržaj metanola, ali i mesnih prerađevina zbog smanjenog kvaliteta te soli, brašna i pekarskih proizvoda zbog prisustva nečistoća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik