„Švajcarska formula” za penzije biće izmenjena

Bez autora
Feb 24 2020

Ministar finansija Siniša Mali poručio je danas najstarijim sugrađanima da su oni najzaslužniji za ekonomske uspehe koje danas postiže Vlada Srbije i naglasio da će se pronaći način da njihove penzije rastu brže i isprate stope rasta privrede Srbije.

On je prilikom posete Gerontološkom centru Bežanijska kosa, koji je obišao zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem, poručio, da je juče pričao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o tome kako da se pronađe način da penzije rastu ne samo po švajcarskoj formuli, nego da formula bude modifikovana, kako bi penzije rasle brže i bile što veće.

„Namera nam je da  modifikujemo tu formulu i da penzije budu još veće. Cilj nam je 2025. godina i zato je važno da nastavimo da se odgovorno ponašamo prema našim javnim finansijama, da nam dolaze novi investitori, da gradimo nove autoputeve i nove fabrike a sve to kako bi imali više novca u budžetu. Cilj nam je da 2025. godine prosečna penzija u Srbiji bude oko 440 evra. Danas je oko 230 evra a mi nameravamo da ona bude duplo veća za pet godina. I mi to možemo zajedno sa vama da uradimo samo ako nastavimo da se borimo za Srbiju kao što smo se borili do sada“, poručio je Mali obraćajući se najstarijim sugrađanima.

On se zahvalio toj populaciji na svemu i rekao da bez tereta koji su oni podneli tokom fiskalne konsolidacije ne bi danas ni stajao pred njima i govorio o ovakvim rezultatima.  Sve što se dešava danas, naglasio je, rezultat je jedne odgovorne politike koju je Vlada započela još 2014. godine.

Srbija je, kaže, nekad bila suočena sa velikim izazovima a danas je u potpunosti stabilna. „Naše javne finansije su, to mogu da vam kažem kako ministar finansija, potpuno stabilne. Imamo stopu rasta od preko 4 odsto već drugu godinu za redom, imamo suficit u budžetu četvrtu godinu za redom“, podsetio je on.

Podsetio je i da su penzije već početkom ove godine povećane za 5,4 odsto i da će penzioneri već sutra primiti drugi deo tako uvećane penzije, te da je uvedena švajcarska formula koja uzima u obzir parametre rasta standarda i ekonomije.

Mali je podsetio na investicioni plan „Srbija 2025“ i najavio da će se deo novca, od 14 milijardi evra koliko je planirano da se uloži u infrastrukturu, puteve, vodovod i kanalizaciju, ekologiju, uložiti i u zdravstvo.

Prema njegovim rečima, pored onog što je planirano budžetom, biće uloženo dodatnih 600 miliona evra u zdravstveni sistem.

„To je, znam, za vas, vama veoma važno. Kada smo doneli odluku da povećamo plate prošle godine, mi smo upravo medicinskim sestrama povećali plate za 15 odsto, ubedljivo najviše i tako ćemo uraditi ako bude fiskalnog prostora i ove godine. Jer, lekari, medicinske sestre, tehničari su ti koji vama treba da budu na usluzi, da pruže bolji kvalitet rada te da vam i po tom osnovu raste standard“, kazao je Mali.

Mali je istakao da dosta na socijalnom i materijalnom zbrinjavanju najstarijih angažovano i resorno Minsitarstvo rada, te se zahvalio Zoranu Đorđeviću na tom angažovanju i  podsetio da će ove godine početi da se rekonstruiše pomenuti centar na Bežanijskoj kosi, a to dovoljno govori o tome da država brine o onima kojima je ta podrška neophodna.

On je podsetio da država podstiče i druge društvene aktivnosti, poput turizma i korišćenja turističkih usluga širom Srbije.

„Da vas podsetim, Vlada je prošle nedelje donela odluku na svojoj sednici izdvoji dodatnih 300 miliona dinara za još 60.000 turističkih vaučera. Najveći broj korisnika su upravo naši najstariji sugrađani. Iskoristite to i posetite što veći broj mesta u Srbiji. Sada je mnogo lakše putovati našom zemljom jer se promenila, izgradili smo puno puteva“, poručio je on.

Mali je na kraju poručio da je energija koju dobija od najstarijih upravo taj nepresušni izvor i inspiracija onoga što radi.

„Bez vas Srbija ne postoji, bez vas Srbija nije  ista. Sa vašom energijom i sa vašom željom da bude bolje i sa vašim doprinosom svemu tome lakši je posao koji mi radimo“, poručio je ministar i dodao da je želja i da se pošalje poruka deci koja planiraju da odu iz Srbije da je Vlada posvećena tome da obezbedi bolju i uspešniju budućnost i uslove za ostanak u Srbiji.

Mali i Đorđević su ovom prilikom obišli najstarije stanare ovog Gerontološkog centra, baku Ivanku Popović koja je već napunila sto godina i deku Milana Kovačića koji će svoj stoti rođendan proslaviti 4. aprila.

Đorđević je tom prilikom uručio rođendanski poklon budućem slavljeniku, ali i drugom deki koji je ministrima napisao i posvetio pesmu. Tom prilikom Đorđević se obratio korisnicima Gerontološkog centra.

„Hoću smo da vam poručim da zahvaljujući svemu onome što je uradio naš predsednik Vučić, ministar Siniša Mali, Vlada Srbije ali i vi, mi možemo da gledamo u jednu vedriju budućnost i da pravimo planove kakvu Srbiju možemo da vidimo 2025. godine. Vizija Srbije 2025. godine je nešto što daje svima nama nadu da naša država će biti moderna, savremena u kojoj će svi građani biti zadovoljni, gde će standard biti na zadovoljavajućem nivou i gde će prosečne plate biti 900 evra a penzije 440 evra“, zaključio je Đorđević

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik