Svaka treća firma u poreskoj amnestiji

Bez autora
Apr 16 2013

Poslednju šansu da uđu u poresku amnestiju iskoristile su ukupno 32.753 aktivna preduzeća, ali i 29.753 firme koje su u međuvremenu izgubile tržišnu utakmicu i ugašene su. Sa poslednjim danom marta istekao je i produženi rok do kog su dužnici, redovnim izmiravanjem obaveza od novembra prošle godine, mogli da steknu pravo na mirovanje poreskog duga i uslovni otpis zatezne kamate.Oni koji su dobili „ulaznicu“ za program, ne znači da će u njemu do kraja i ostati. Uslov je da svoje tekuće obaveze i dalje redovno izmiruju. U slučaju da niko ne omane u disciplini, u mirovanju će biti skoro 120,8 milijardi dinara glavnice duga.

Svaka treća firma u poreskoj amnestijiPoslednju šansu da uđu u poresku amnestiju iskoristile su ukupno 32.753 aktivna preduzeća, ali i 29.753 firme koje su u međuvremenu izgubile tržišnu utakmicu i ugašene su.

Sa poslednjim danom marta istekao je i produženi rok do kog su dužnici, redovnim izmiravanjem obaveza od novembra prošle godine, mogli da steknu pravo na mirovanje poreskog duga i uslovni otpis zatezne kamate.

Oni koji su dobili „ulaznicu“ za program, ne znači da će u njemu do kraja i ostati. Uslov je da svoje tekuće obaveze i dalje redovno izmiruju. U slučaju da niko ne omane u disciplini, u mirovanju će biti skoro 120,8 milijardi dinara glavnice duga.

To je skoro trećina od ukupne glavnice koju su poreznici potraživali poslednjeg dana oktobra prošle godine. Istovremeno mogao bi da „ispari“ i dobar deo zatezne kamate. U trenutku proglašenja poreske amnestije, preduzeća su na ime kamate dugovale čak 515,17 milijardi dinara. Šansu da se otpiše ima iznos od 205,6 milijardi dinara.

- Ukoliko tekuće obaveze plaćaju na vreme i u rokovima moći će da se izvrši otpis kamate - kažu u Poreskoj upravi.

- Za velike poreske obveznike istekom 30.06.2013. otpisaće se polovina kamate. Ostatak kamate otpisaće se istekom 2013. godine. Za male poreske obveznike istekom 2013. godine otpisaće se 50 odsto kamate, a ostala kamata istekom 2014. godine.

Kada se sada podvuče crta, preduzeća poreznicima duguju ukupno 404,6 milijardi dinara. Veći deo tog iznosa čini zatezna kamata - 247,85 milijardi dinara. Ostatak, a to je 156,7 milijardi dinara je glavnica obaveza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik