Takse za firmarine previsoke?

Bez autora
Jul 29 2013

Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava većina preduzetnika se obradovala, jer oni koji zarađuju manje od 50 miliona dinara godišnje ne moraju više da plaćaju takozvane takse na firmarine, dok oni koji to i dalje moraju da rade, imaju obavezu da izdvajaju i do deset puta više novca.Hiljadu odsto više, toliko je uvećan iznos koji vlasnik mesare "Štrand" Dušan Savkić mora da izdvoji na ime takse na firmarinu. Iako priznaje da sada ima tri lokala više, razlika u novcu koji mora da plati je ogromna. Naime, prethodnim rešenjem taj iznos je bio preko 80 hiljada dinara, a sada skoro milion. I nije to jedina neslavna novina.

Takse za firmarine previsoke?Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava većina preduzetnika se obradovala, jer oni koji zarađuju manje od 50 miliona dinara godišnje ne moraju više da plaćaju takozvane takse na firmarine, dok oni koji to i dalje moraju da rade, imaju obavezu da izdvajaju i do deset puta više novca.

Hiljadu odsto više, toliko je uvećan iznos koji vlasnik mesare "Štrand" Dušan Savkić mora da izdvoji na ime takse na firmarinu. Iako priznaje da sada ima tri lokala više, razlika u novcu koji mora da plati je ogromna. Naime, prethodnim rešenjem taj iznos je bio preko 80 hiljada dinara, a sada skoro milion. I nije to jedina neslavna novina.

Rešenje toliko viših računa krije se u izmeni Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Prvog oktobra prošle godine odlučeno je da oni preduzetnici koji imaju godišnji promet manji od 50 miliona dinara ne moraju više da plaćaju takozvanu firmarinu, dok oni kojima je to i dalje obaveza plaćaju manje nego što je zakonom propisano. To tvrdi načelnik Poreske uprave u Novom Sadu Miroslav Laslovski.

Inače na rešenja o taksama za firmarinu Poreskoj upravi svakodnevno pristiže ogroman broj žalbi, to nam je rečeno kako u toj instituciji tako i u Udruženju novosadskih samostalnih trgovaca koji imaju i svoje predloge za manje namete.

U Udruženju predlažu i stimulaciju za one poreske obveznike koji redovno plaćaju svoje obaveze prema državi. možda i nije loše da u poslovnom svetu nekoga i na taj način stimulišete, a ne samo da mu uzimate više novca, jer ostvaruje veći profit.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik