Tehnološkim inovacijama ka globalno konkurentnoj privredi

Bez autora
Mar 27 2024

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković posetio je danas Institut „Mihajlo Pupin” u Beogradu, poručivši tom prilikom da srpska privreda bazirana na tehnološkim inovacijama može da omogući ostvarenje plana „Skok u budućnost” i da postane sve konkurentnija na globalnom tržištu.

Cvetković je u razgovoru sa direktorom Instituta „Mihajlo Pupin” Nikolom Tomaševićem rekao da nauka može da pruži veliki doprinos privredi i da se iz tehnoloških procesa dobiju najnovija rešenja koja privreda mora da implementira.

Ministar je naveo da srpska privreda sa ozbiljnim naučnim institutima i naučno-tehnološkim parkovima i BIO4 kampusom u izgradnji može da globalnom tržištu ponudi tehničko-naučna dostignuća koja mogu da omoguće ostvarivanje plana „Skok u budućnost”.

On je istakao da će sve tehnološke inovacije biti i deo ponude stranim investitorima, budući da je Srbija najatraktivnija zemlja za investicije na Balkanu, ali da je, ipak, potrebno vreme da privreda prihvati inovacije.

Tomašević je istakao da je saradnja sa Ministarstvom privrede od velikog značaja za komercijalizaciju naučnoistraživačkih rezultata.

Pokušavamo da ponudimo tržištu inovativnu tehnologiju kako za potrebe industrije, tako i za potrebe javnog sektora, rekao je on i dodao da nije lako pristupiti međunarodnim tržištima, ali da prihodovanje od 90 odsto sa tržišta govori o uspehu Instituta.

On je napomenuo da je zajednički cilj Instituta „Mihajlo Pupin” i Ministarstva privrede da ustanova na čijem je čelu bude što konkurentnija na međunarodnom tržištu.

Prema njegovim rečima, to je moguće otvaranjem poslova u novim oblastima i širenjem postojećih poput elektroprivrede, vodoprivrede, putne privrede, železnice, državne uprave i sistema nacionalne bezbednosti.

Rukovodimo se ne samo najnovijim tehnološkim trendovima, već i zahtevima sa tržišta, dodao je on, naglasivši da je Institut jedna od najuspešnijih ustanova u oblasti međunarodne saradnje.

Realizovali smo 112 međunarodnih projekata, što nam služi na ponos, ukazao je Tomašević i dodao da Institut ima 500 zaposlenih, od kojih je 350 naučnika, istraživača i inženjera, pretežno sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i jedan od glavnih ciljeva Instituta jeste uključivanje mladih u delatnost ove ustanove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik