Turističke agencije u Srbiji ostaju bez licenci za rad!

Bez autora
Sep 30 2020

Šest velikih osiguravajućih kuća koje su do sada izdavale polise osiguranja turističkim agencijama od 1. oktobra to više ne žele da rade, navodno zbog velikog rizika.

Iako su sva dosadašnja putovanja ugovorena s agencijama u njihovoj nadležnosti (pokrivena su dosadašnjim garancijama), a novih nema zbog loše epidemiološke situacije, osiguravači ne žele da nastave saradnju, što agencije u potpunosti onemogućava da ubuduće organizuju putovanja.

Dozvole za rad im ističu, a bez garancije putovanja, nove ne mogu da dobiju.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija „Juta”, kaže za „Politiku” da su se agencije u ovom trenutku našle u bezizlaznoj situaciji i da su zatražile pomoć države u rešavanju nastalog problema.

– Očekivali smo da ćemo od osiguravača dobiti anekse ugovora makar do kraja godine, čime bi agencije dobile priliku da izmire dugovanja i eventualno rade ukoliko uopšte bude posla. Rizika koji pominju osiguravači u ovom trenutku nema, posebno zbog toga što se aranžmani prodaju od danas do sutra – kaže Seničić.

On dodaje da građani koji su ranije uplatili putovanja ili dobili zamenske vaučere ne treba da brinu, jer je to pokriveno, i da se problem odnosi na nove aranžmane.

Time što su im saopštili da u budućnosti neće izdavati polise, agencije praktično prestaju da budu tur-operateri i postaju subagneti koji će moći da prodaju pojedinačne turističke usluge i karte.

Zakon inače predviđa obavezne garancije putovanja za organizatore i tur-operatere, a da bi licence za rad ipak dobili, potrebno je da se promene podzakonski akti, što je u ovom trenutku nemoguće, budući da vlada još nije formirana.

– Ne postoji rešenje u ovom trenutku, jer bankarske garancije koje bi bile prihvatljive nije moguće primeniti u našem poslu, pošto ovaj institut mora da ima titulara, a to bi u našem slučaju bio svaki pojedinačni putnik. To je neizvodljivo, jer se ovakve garancije izdaju samo pravnim licima. Nekada su agencije imale i keš depozit, ali je i to ukinuto. Bez promene pravilnika koji bi predviđao neku novu garanciju, nema rešenja – objašnjava direktor „Jute”.

Jedino rešenje koje turističke agencije imaju jeste da utiču na osiguravajuće kuće da se predomisle. U „Juti” kažu da su ostavljeni na cedilu i da bi bilo pošteno da se napravi revizija dosadašnje saradnje.

– Osiguravajuće kuće su do sada značajno prihodovale i preko prodaje putnog zdravstvenog osiguranja. Predložićemo agencijama da raskinu i ove ugovore i da naprave nove dogovore s osiguravačima koji su bili korektniji u ovoj situaciji. Mi se i dalje nadamo da postoji neki osiguravač koji će se u tom slučaju pojaviti i ponuditi saradnju – kaže direktor „Jute”. On objašnjava da agencije nemaju problem i sa tim da se pregovara o novim uslovima u slučaju da se saradnja nastavi.

Osiguravajuće kuće su, sa druge strane, nezadovoljne što im mnoge agencije duguju novac za još uvek važeće polise.

Prema poslednjim podacima, čak 70 odsto agencija je imalo problem da izmiri dugovanja prema osiguravačima. Oni strahuju da su pojedini vlasnici turističkih agencija spremni da svesno bankrotiraju i dugove prebace na osiguravajuće kuće. Prevelik rizik, pod ovakvim uslovima poslovanja, saopštili su osiguravači bez oklevanja.

Da podsetimo, prema pravilniku, postoje četiri kategorije agencija prema broju putnika. Najmanja polisa iznosi 200.000, a najveća 400.000 evra. Cene premija zavise od procene osiguravajućih kuća i od kategorije, ali su se kretale od tri do 12.000 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik