U junu posao za 100 najboljih diplomaca medicine u Srbiji

Bez autora
May 14 2020

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar potvrdio je danas da je tokom vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa zaposleno 4.500 zdravstvenih radnika, a od toga 1.500 lekara.

Lončar je u izjavi za agenciju Tanjug najavio da će u junu biti zaposleno još približno 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i više od 200 medicinskih sestara sa najboljim rezultatom tokom školovanja.

On je rekao da je program zapošljavanja najboljih diplomaca počeo 2018. godine, od kada se na svakih šest meseci primaju najbolji svršeni studenti koji u indeksu imaju najviše ocene – 9 i 10, kao i medicinske sestre i tehničari koji su bili najuspešniji tokom školovanja.

Do sada smo u četiri akcije zaposlili 400 lekara i 500 medicinskih sestara, a to ćemo nastaviti već početkom juna, ponovio je ministar i naglasio da je u toku procedura sa medicinskim fakultetima kako bi se zaposlili najbolji diplomci.

Istovremeno, on je saopštio da će kovid-ambulante pri domovima zdravlja nastaviti sa radom jer epidemija koronavirusa u Srbiji nije završena, kao ni pandemija na svetskom nivou.

Lončar je podsetio na to da su domovi zdravlja tokom vanrednog stanja primali samo hitne slučajeve, a da se sa smirivanjem situacije vraćaju u redovan program rada i primaju sve pacijente koji gravitiraju ka njima.

Takođe, kako je dodao, neće se žuriti ni sa zatvaranjem kovid-bolnica i one će polako prelaziti u redovan sistem rada tek kada se bude smanjio broj pacijenata.

Iz kovid-sistema prvi će biti isključen Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" zbog prirode posla koji obavljaju, precizirao je ministar i dodao da će ta bolnica, pre nego što primi prve ortopedske pacijente, biti dezinfikovana, a sav medicinski i nemedicinski kadar testiran na koronavirus.

Prema njegovim rečima, onim pacijentima koji su imali tešku kliničku sliku već su zakazane kontrole jer je važno pratiti kakve je posledice virus ostavio na njihovo zdravlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik