Ugroženi svi lokalni budžeti

Bez autora
Mar 27 2023

Priliv u budžete lokalnih zajednica u Srpskoj po osnovu poreza na dodatnu vrijednost (PDV) za dva mjeseca ove godine je prepolovljen, zbog čega načelnici i gradonačelnici traže hitnu reakciju Vlade RS.

Poručuju da, ako im ne bude kompenzovan novac po tom osnovu iz republičke kase, ništa im drugo nije preostalo nego da krenu u krojenje rebalansa budžeta naniže.

Pod lupom Predsjedništva Saveza opština i gradova RS našla se upravo analiza priliva od PDV-a u prva dva mjeseca, kao i povećani troškovi za javnu rasvjetu.

- Iz tih dokumenata i više je nego jasno da postoji smanjenje priliva novca od PDV-a u lokalne budžete. Sa druge strane, zbog poskupljenja električne energije znatno su porasli troškovi za javnu rasvjetu - rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić, koji je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Zbog svih tih problema, naglašava on, već idućih dana tražiće sastanak sa ministarkom finansija RS Zorom Vidović, ali i premijerom Srpske Radovanom Viškovićem.

- Vidjećemo sa njima da li postoji mogućnost kompenzacije prihoda za prva dva mjeseca ove godine. Moraju nam dati odgovor da li će i kako nadoknaditi priliv od PDV-a. Ako za to ne dobijemo zeleno svjetlo moraćemo ići u usvajanje rebalansa budžeta opština i gradova, naravno naniže - rekao je Ćosić i dodao da za sada pad priliva od PDV-a u lokalne budžete nije dramatičan, ali da je neizvjesno šta će biti dalje.

Ćosić navodi i da će tražiti sastanak sa Regulatornom komisijom za energetiku i pokušati se sa njima dogovoriti da smanje cijenu struje za javnu rasvjetu.

Da je situacija i više nego ozbiljna navodi i prvi čovjek Teslića Milan Miličević, koji naglašava da su uplate od PDV lokalnim zajednicama značajno podbacile, dok s druge strane rastu prihodi od tog poreza na nivou BiH.

- Novac ka lokalima od tog poreza je duplo smanjen, dok su sa druge strane troškovi za javnu raspravu porasli za čak 50 odsto zbog poskupljenja struje. Naš apel da se to riješi urodio je plodom, zasjedalo je Predsjedništvo Saveza opština i gradova RS, a dogovoreno je da bude održana i Skupština tog organa na ovu temu, ali i da bude pokrenuta inicijativa izmjene Zakona o budžetskom sistemu Srpske da bi bio poboljšan finansijski status svih lokalnih zajednica u Srpskoj - rekao je Miličević i dodao da će tražiti da koeficijent po pitanju raspodjele prihoda od PDV-a bude povećan sa 24 na 26 odsto lokalnim zajednicama.

Zabrinjavajuće je i to, navodi on, što su iz Ministarstva finansija RS najavili i još gore prognoze u drugoj polovini godine po osnovu uplate prihoda od PDV-a ka lokalnim zajednicama.

- Dok se sve to dešava naše obaveze na lokalnom nivou koje imamo prema stanovništvu, tako i drugim projektima, kasne - zaključio je Miličević.

Od ministarke finansija Zore Vidović nismo uspjeli dobiti odgovor zašto je odliv novca iz republičke kase ka lokalnim zajednicama od PDV-a smanjen ako raste iznos novca koji je po tom osnovu prikupljen na nivou BiH, jer nije odgovarala na naše pozive.

Prikupljeni novac

Prihodi od indirektnih poreza za dva dva mjeseca 2023. godine u BiH iznosili su 1,542 milijarde maraka i veći su za 120 miliona KM ili 8,38 odsto u odnosu na isti period 2022. godine

- Neto prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u prva dva mjeseca 2023. godine, a to su nivou BiH, entitetima i Brčko distriktu, iznosili su 1,173 milijarde KM i veći su za 54 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine - saopšteno je ranije iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik