Unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji

Bez autora
Dec 15 2013

Prvi konkretni oblik podrške Ministarstva privrede sektoru MSP treba da bude uvažavanje primedbi i stavova privrednika o predlozima zakona, pre njihovog usvajanja, istakla je potpredsednica Privredna komora Srbije (PKS) Vidosava Džagić na 6. zajedničkoj sednici Odbora za mala i srednja privredna društva i Foruma za MSPP.U narednom periodu biće organizovani okrugli stolovi o nekoliko prioritetnih problema. Prva rasprava u januaru, biće posvećena radu Poreske uprave, odnosno pitanju odgovornosti državnih činovnika koji nanose štetu poreskim obveznicima, zatim, drugi okrugli sto o stalnom dijalogu MSP sektora i Zajednice preduzetnika sa Vladom i početkom septembra, rasprava o finansiranju i sivoj ekonomiji.

Poboljšanje poslovnog ambijenta u SrbijiPrvi konkretni oblik podrške Ministarstva privrede sektoru MSP treba da bude uvažavanje primedbi i stavova privrednika o predlozima zakona, pre njihovog usvajanja, istakla je potpredsednica Privredne komore Srbije (PKS) Vidosava Džagić na 6. zajedničkoj sednici Odbora za mala i srednja privredna društva i Foruma za MSPP.

Prema njenim rečima, u narednom periodu biće organizovani okrugli stolovi o nekoliko prioritetnih problema. Prva rasprava u januaru, biće posvećena radu Poreske uprave, odnosno pitanju odgovornosti državnih činovnika koji nanose štetu poreskim obveznicima, zatim, drugi okrugli sto o stalnom dijalogu MSP sektora i Zajednice preduzetnika sa Vladom i početkom septembra, rasprava o finansiranju i sivoj ekonomiji.

Savetnik ministra privrede Aleksandar Stevanović naveo je da se radi na usvajanju četiri ključna zakona: o privatizaciji, stečaju, planiranju i izgradnji i zakona o radu, i da oni čine jedinstveni set, bitan za čitav poslovni ambijent u Srbiji i postupak restrukturisanja preduzeća.

Komentarišući predloge privrede da u poreskom sistemu treba definisati olakšice tako da se odnose na sve privredne subjekte, a ne da se dodeljuju "selektivne subvencije" uvek istoj kategoriji preduzeća, Stevanović je istakao da mora da postoji jednakost svih učesnika na tržištu.

U saopštenju PKS se navodi da su predstavnici malih i srednjih kompanija ukazali na problem ukidanja pojedinih parafiskalnih nameta, dok se sa druge strane uvode nove kategorije nameta. Umesto firmarine, naplaćuje se ekološka taksa, kaže Donka Radović. Zakon o rokovima plaćanja, ukazano je u raspravi, ne odgovara realnosti i praksi, dok Zakon o sprečavanju pranja novca nameće besmislenu obavezu knjigovođama da popunjavaju upitnike. Poseban problem predstavlja i velika nejednakost u oporezivanju paušalaca, tako se porezi za istu šifru delatnosti u različitim opštinama, razlikuju i do 100 odsto. 

Predlog privrede je i da se za svaki novi paket izmena zakona prati njihov efekat i doprinos razvoju privrede i preduzetništva. Stevanović je pozdravio inicijativu da se osnuje info centar za nezvanične odgovore privrednicima koji bi bile relevantne, a besplatni, jer zvaničan odgovor Ministarstva na neki upit staje 10.000 dinara. Osim info centra, važno je organizovati edukaciju privrednika o važnim zakonskim propisima.

Vidosava Džagić pozvala je privrednike da koriste Biznis info servis PKS, formiran da bi se privrednicima omogućilo da jednostavno i brzo dobiju odgovor ili poslovnu informaciju, neophodne u svakodnevnom poslovanju. U prvoj fazi rada servisa mogu da se dobiju informacije o članstvu, edukaciji i događajima koje organizuje PKS, kao i uslugama i javnim ovlašćenjima komore. Započinjanje poslovanja i osnovne informacije o propisima, subvencije i državna pomoć, raspoloživi izvori finansiranja na nacionalnom i međunarodnom nivou, Evropska unija, tehničko zakonodavstvo, ekologija, obnovljivi izvori energije, informacije iz baza podataka, sertifikaciono telo, načini rešavanja sporova, kontakt podaci različitih institucija, takođe su u delokrugu BIS-a, navodi se u saopštenju.

Na sednici predstavljeni su i rezultati USAID istraživanja mikro, malih i srednjih preduzeća u poslovanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik