Uprkos obećanjima minimalac i dalje niži od minimalne potrošačke korpe

Bez autora
Dec 06 2022

Umesto minimalne zarade, ubuduće se treba boriti za platu za život koja treba da zadovolji egzistencijalne potrebe zaposlenih u 21. veku.

To je teza koju je na jučerašnjoj tribini „Od borbe za veće plate do Narodne skupštine – sindikati u godini za nama“ u Medija centru u Beogradu podržao Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

On je podsetio na to da je, uprkos obećanjima, minimalac danas i dalje niži od minimalne potrošačke korpe i sasvim nedovoljan za preživljavanje. Ipak, on raste brže od prosečne zarade, što, po njegovom mišljenju, pokazuje da minimalac postaje nova norma, čime se sve veći deo stanovništva gura na prosjački štap.

- Smatram da treba da odustanemo od priče o izjednačavanju minimalne potrošačke korpe i minimalne zarade. Ranije sam zagovarao teoriju da nema potrebe da pregovaramo oko minimalne zarade ako imamo institut minimalne potrošačke korpe.

Kada smo sa tom idejom izašli pred Socijalno-ekonomski savet, kazali su nam da sačekamo nekoliko godina. To je prošlo, i otad ništa, ai danas je razlika između minimalne zarade i korpe takva da za to nema rešenja. Zato treba da odustanemo od svega toga i da se okrenemo plati za život.

Ne treba da učestvujemo više u pregovorima, jer su oni postali farsa – istakao je Vuković, i dodao da to u stvari nisu pregovori već „Potemkinova sela“ pregovori, jer o visini minimalne zarade konačnu reč daje predsednik Srbije, koji po Zakonu o radu nije opredeljen da učestvuje u takvim pregovorima.

Nebojša Rajković, generalni sekretar Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, smatra da se od minimalca, kao civilizacijske tekovine koju zakonodavstvo u Srbiji prepoznaje od 1890, ipak ne sme odustati, već se borba mora voditi na više frontova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik