Uskoro rešavanje problematičnih kredita banaka u stečaju

Bez autora
Oct 01 2019

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Agencija za osiguranje depozita objavila oglas za ustupanje portfelja potraživanja uz nadoknadu osam banaka u stečaju.Oglas se odnosi i na potraživanja kojima AOD upravlja, u ime i za račun Republike Srbije u ukupnom iznosu od 1,82 milijarde evra. Ministar finansija Siniša Mali ocenio je tim povodom da je drugi paket takozvanih loših plasmana ili problematičnih kredita, koji je danas oglašen, znak da uspešno rešavamo dugogodišnji problem banaka u stečaju.

Uskoro rešavanje problematičnih kredita banaka u stečajuMinistarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Agencija za osiguranje depozita (AOD) objavila danas u listovima "Politika" i "Novosti", kao i na svojoj internet prezentaciji, oglas za ustupanje portfelja potraživanja uz nadoknadu osam banaka u stečaju.

Oglas se odnosi i na potraživanja kojima AOD upravlja, u ime i za račun Republike Srbije u ukupnom iznosu od 1,82 milijarde evra.

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je tim povodom da je drugi paket takozvanih loših plasmana ili problematičnih kredita (NPL), koji je danas oglašen, znak da uspešno rešavamo dugogodišnji problem banaka u stečaju.

Suština je da na ovaj način oslobađamo imovinu koja je godinama bila zarobljena, koja će se vratiti u privredne tokove. Glavni motiv je da se resursi ponovo aktiviraju, a da se, zahvaljujući tome, povećava stopa rasta, objasnio je Mali.

U junu ove godine, kako je naveo, prodato je 240 miliona evra prvog paketa problematičnih kredita, prvi put posle 18 godina.

Prema njegovim rečima, ovo je jedini pravi način, ali i pokazatelj da smo jasni u nameri da želimo da rešavamo probleme koji su kočili našu privredu mnogo godina.

Ministar je napomenuo da je prodaja spornih potraživanja definisana u programu koji imamo sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Postupak ustupanja portfelja potraživanja će se sprovesti kroz dvofazni proces, i to kroz postupak podnošenja neobavezujućih ponuda i postupak podnošenja obavezujućih ponuda.

Javnim pozivom je predviđeno da zainteresovani investitori AOD podnesu izjavu o zainteresovanosti najkasnije do 8. novembra, a dužni su da neobavezujuće ponude podnesu najkasnije do 2. decembra.

Nakon procene pristiglih neobavezujućih ponuda, AOD će obavestiti investitore koji su podneli neobavezujuću ponudu o tome da li su ostvarili pravo za učestvovanje u fazi podnošenja obavezujućih ponuda.

U nastavku procesa predviđen je period u kom se zainteresovani investitori mogu detaljno upoznati sa portfeljom. Predviđeni rok za podnošenje obavezujućih ponuda je 15. april 2020. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik