Uvođenje reda u oblast javnih finansija

Bez autora
Dec 03 2013

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Lazar Krstić izjavio je danas da su predložene izmene finansijskih zakona prvi korak na putu velikih reformi čije je sprovođenje planirala Vlada. Krstić je pred poslanicima u Skupštini Srbije, gde se vodi objedinjena rasprava o izmenama 11 finansijskih zakona, rekao da mere koje je predložila Vlada nisu ni idealne ni popularne, ali da su jedine koje su odgovorne i da nemaju alternativu.Prema njegovim rečima, propisi koje je predložila Vlada treba da doprinesu smanjenju troškova države, borbi protiv sive ekonomije i tehničkom unapređenju službi zaduženih za javne finansije.

Uvođenje reda u oblast javnih finansijaMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Lazar Krstić izjavio je danas da su predložene izmene finansijskih zakona prvi korak na putu velikih reformi čije je sprovođenje planirala Vlada.

Krstić je pred poslanicima u Skupštini Srbije, gde se vodi objedinjena rasprava o izmenama 11 finansijskih zakona, rekao da mere koje je predložila Vlada nisu ni idealne ni popularne, ali da su jedine koje su odgovorne i da nemaju alternativu.

Prema njegovim rečima, propisi koje je predložila Vlada treba da doprinesu smanjenju troškova države, borbi protiv sive ekonomije i tehničkom unapređenju službi zaduženih za javne finansije.

On je ukazao na to da je namera da se izbegne nekontrolisani scenario sa javnim finansijama, s obzirom na to da bi to bila situacija u kojoj se Srbija ne bi pitala za rešenja koja bi morala da se preduzimaju u toj oblasti.

Predloženim setom finansijskih zakona, kako je objasnio, predviđeno je povećanje niže stope poreza na dodatu vrednost (PDV) sa 8 na 10 odsto, što će povećati troškove mesečne potrošačke korpe za 250 dinara, smanjenje zarada u javnom sektoru većih od 60.000 dinara, kao i ograničavanje zapošljavanja u javnoj upravi.

Istovremeno, predviđeno je da penzije i plate budžetskih korisnika budu povećavane dva puta godišnje, po 0,5 odsto, kao i da državni službenici na položaju nakon prestanka funkcije ne dobijaju platu šest, već tri meseca, naveo je Krstić.

On je ukazao na to da povećanje posebne stope poreza na dodatu vrednost neće biti u potpunosti preneto na potrošače kroz rast cena, i dodao da je u budžetu planirano da povećanje stope PDV-a donese prihod od 21,4 milijarde dinara godišnje.

Ministar je napomenuo da postoji mogućnost da trgovci i proizvođači apsorbuju deo povećanja posebne stope PDV-a sa osam na 10 odsto, kao i da se oporezivanje informatičke opreme prebaci iz posebne u opštu stopu PDV-a od 20 odsto.

Oporezivanje informatičke opreme po višoj stopi PDV-a je, kako je podsetio, slučaj u svim zemljama EU.

Krstić je najavio da Ministarstvo finansija planira da pripremi potpuno novi zakon o budžetskom sistemu, kao i zakone o finansiranju lokalne samouprave i o finansiranju nadležnosti autonomne pokrajine Vojvodine, koji bi trebalo da se nađu u skupštinskoj proceduri u prvoj polovini 2014. godine.

On je poručio da se ne zalaže za centralizaciju finansiranja lokalnih samouprava, ali i da je protiv paušalne decentralizacije koja je bila sprovedena pre nekoliko godina.

Krstić je upozorio na to da je, i pored ograničenja zapošljavanja u lokalnoj samoupravi koje se primenjuje od 2010. godine, veliki broj opština premašio limit koji predviđa četiri zaposlena službenika na 1.000 stanovnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik