Vozači iz BiH od danas bez zelenog kartona mogu u zemlje EU i Srbiju

Bez autora
Oct 19 2020

Od ponoći je na snagu stupila odluka o tome da vozačima iz Bosne i Hercegovine, prilikom ulaska u Srbiju i još 33 europske države, uključujući Hrvatsku, zeleni karton nije potreban.

Ovaj papir neće trebati ni za ulazak u BiH vozačima iz Srbije i većine europskih država.

No, trebat će za vožnju kroz Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Tursku. Samo još s tim državama naša država, ali ni Europska unija, nema potpisan sporazum ove vrste, piše Radiosarajevo.ba.

Bosna i Hercegovina je postala potpisnica sporazuma “Podsistema registarske oznake” zajedno sa 33 zemlje članice EU, Švicarskom, Andorom, Linhenštajnom, Norveškom, Islandom i Srbijom.

Ova mjera stupila je na snagu od ponoći, u skladu s Odlukom Europske komisije 2020/1358 оd 28. rujna 2020. godine, o primjeni Direktive br. 2009/103/EZ Europskog parlamenta i Vijeća u odnosu na provjere osiguranja od građanskopravne odgovornosti u pogledu upotrebe motornih vozila koja se uobičajeno nalaze u BiH.

Zeleni karton, odnosno Zelena karta osiguranja, je međunarodna isprava kojom se potvrđuje posjedovanje osiguranja od autoodgovornosti.

Ovim obrascem dokazuje se da vozilo posjeduje osiguravajuće pokriće u tijeku njegove upotrebe u inozemstvu i eventualne štete koja se pričini upravljanjem vozilom. BiH dugo nije mogla biti primljena u “Podstistem registraske oznake” jer je udio neregistriranih vozila na njenim prometnicama prelazio pet posto.

“Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanju kriterija i određenih standarda prema europskoj zajednici osiguravača u Bruxellesu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake”, priopćeno je iz organizacije “Biro ‘zelene karte’ BiH”.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik