Za drugi paket mera pomoći privredi država izdvaja blizu 66 milijardi dinara

Bez autora
Jul 26 2020

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će za izgradnju dve nove kovid bolnice, što će početi sledeće nedelje, biti izdvojeno 5,1 milijardu dinara.

Mali je, gostujući na TV Prva, naveo da je planirano da izgradnja bude završena u naredna tri, četiri meseca, dodavši da je u prethodnom periodu stotine miliona evra uloženo u obnovu i izgradnju novih zdravstvenih kapaciteta, što pokazuje da država vodi odgovornu ekonomsku politiku.

On je naglasio da privredna aktivnost u Srbiji nije stala za vreme krize izazvane pandemijom, a tome je doprinela i mera pomoći punoletnim građanima od 100 evra, što je vraćeno u privredne tokove, a to se odrazilo i na naplatu PDV-a.

Ministar je naveo da se u julu očekivalo da priliv u budžet bude 45,5 milijardi dinara, a da je ostvareno 50,1 milijarda dinara, kao i da bude 20 milijardi dinara priliva od PDV, a dobijene su četiri milijarde više, i to upravo zbog toga što privredna aktivnost nije stala.

On je ponovio da će država za drugi paket mera za pomoć privredi za ublažavanje negativnih posledica krize izdvojiti još približno 66 milijardi dinara.

Mali je ukazao na to da se za drugi paket mera Srbija nije zadužila, kao i da za prvi jeste, uz napomenu da je naša zemlja imala kredibilitet da ta sredstva dobije.

Istovremeno, on je naveo da je u junu isplaćeno više zarada nego u februaru, uz napomenu da i u Srbiji ljudi ostaju bez posla usled posledica epidemije, ali da se otvaraju nove prilike.

Zaključno sa 28. februarom, 156.219 poslodavaca isplatilo je zarade za 1.919.525 osoba, a zaključno sa 30. junom, 165.278 poslodavaca, odnosno 9.000 više, isplatilo je zarade za ukupno 1.946.842 zaposlena, dakle 27.317 osoba više nego u februaru, precizirao je Mali.

Ministar je podsetio i na nove mere čiji je cilj podsticanje zapošljavanja – programe "Moja prva plata" i dokvalifikacija.

Kada su stopa rasta BDP-a i stabilnost sistema u pitanju, pokazalo se koliko je važna poruka države da ćemo nastaviti da investiramo u javne radove, naglasio je Mali i dodao da država ne odustaje od Programa ''Srbija 2020-2025''.

On je ukazao na to da je Program, koji podrazumeva ulaganje od 14 milijardi evra u infrastrukturu, okosnica budućeg rasta i razvoja naše ekonomije.

Ministar je ponovio da je Srbija finansijski stabilna i da vodi mudru ekonomsku politiku, zbog čega se, kako je podvukao, penzije i plate u javnom sektoru neće smanjivati.

Mali je podsetio na to da je Srbija ostvarila rast od pet odsto u prvom kvartalu – ubedljivo najveći ne samo u regionu, već i u čitavoj Evropi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik