Zaposlenima u ustanovama kulture naknada plate od 100 odsto u slučaju koronavirusa

Bez autora
Nov 26 2020

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković potpisala je danas dopunu Posebnog kolektivnog ugovora za ustanove kulture, čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinice lokalne samouprave, sa predstavnicima tri sindikata u oblasti kulture.

Ovom, izuzetno važnom dopunom Posebnog kolektivnog ugovora zaposleni će imati pravo na naknadu plate u visini od 100 odsto prosečne plate ostvarene u prethodnih 12 meseci ukoliko je sprečenost za rad nastala zbog potvrđene zaraze koronavirusom ili mera izolacije ili samoizolacije prouzrokovane ovom bolešću.

Gojković, koja je pomenutu dopunu Posebnog kolektivnog ugovora potpisala u ime Vlade Srbije, istakla je da je ona, pre svega, vid sigurnosti za zaposlene u oblasti kulture da neće ostati bez dela mesečnih prihoda ukoliko se razbole od ove bolesti.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je ovo od nesumnjivo od velikog značaja za sve umetnike, s obzirom na situaciju u kulturi i na sve šta kulturni radnici rade kako bi prevazišli krizu u kojoj se nalazi i Srbija i čitav svet.

Na ovaj način, kako je objasnila, želeli smo da pokažemo odgovornost i da država brine o kulturnim radnicima i ceni njihov rad i trud kako bi građanima omogućili da, uprkos pandemiji, imaju kulturni sadržaj.

Sve ustanove kulture suočavaju se sa velikim izazovima u ovim teškim vremenima. Snalaze se da bi realizovali svoje programe, a veliki broj njih je prešao na internet i onlajn prikazuje kulturno bogatstvo, što kao ministar pozdravljam i ohrabrujem, naglasila je Gojković.

Ona je dopunu Posebnog kolektivnog ugovora potpisala sa predstavnicima Samostalniog sindikata kulture Srbije, GS kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Konfederacijom slobodnih sindikata, granskog povereništva za kulturu, Jovanom Dinčićem, Draganom Milanovićem i Smiljanom Stokić.

Predstavnici sindikata su podržali predlog potpredsednice Vlade da predstavnik Ministarstva kulture i informisanja bude deo Kriznog štaba radi neophodnog tumačenja donetih mera na potpuno različite oblike umetničkog stvaralaštva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik