Zašto poskupljuju naftni derivati

Bez autora
Jul 14 2014

Od početka meseca naftni derivati skuplji su oko četiri dinara. Za pun rezervoar treba najmanje 6.000 dinara. Najviše zabrinjava to što je i auto-gas sve skuplji. Kada dođe do stabilizacije cena na svetskom finansijskom tržištu doći će do pada cena na lokalnom nivou, smatraju stručnjaci.Od pumpe do pumpe cene goriva su šarolike. Prosečna cena litra benzina kreće se od 153 do 168 dinara u zavisnosti od oktana, a na auto-putevima i do 170 dinara. Za litar evrodizela treba izdvojiti najmanje 155 dinara.

Zašto poskupljuju naftni derivatiOd početka meseca naftni derivati skuplji su oko četiri dinara. Za pun rezervoar treba najmanje 6.000 dinara. Najviše zabrinjava to što je i auto-gas sve skuplji. Kada dođe do stabilizacije cena na svetskom finansijskom tržištu doći će do pada cena na lokalnom nivou, smatraju stručnjaci.

Od pumpe do pumpe cene goriva su šarolike. Prosečna cena litra benzina kreće se od 153 do 168 dinara u zavisnosti od oktana, a na auto-putevima i do 170 dinara. Za litar evrodizela treba izdvojiti najmanje 155 dinara.

Cena goriva zavisi od tri faktora: kursa dolara, cene sirove nafte na svetskim berzama i cene derivata na lokalnom regionalnom tržištu. Početkom juna barel sirove nafte dostigao je 114 dolara. Zatim su cene počele da padaju, pa sada barel košta 108 dolara. Ipak, kod nas gorivo poskupljuje.

Nikola Bulajić, stručnjak "Ef-Iks lidera", objašnjava da je u poslednja tri meseca prosek znatno veći nego što je bio u prethodnom vremenskom periodu i to je bio osnov za podizanje cena.

"Uglavnom kada dođe do stabilizacije cene na svetskom finansijskom tržištu doći će do pada cena na lokalnom nivou", kaže Bulajić.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije rekao je da je to uobičajeno.

"Promene cena nisu dramatične i velike gledajući u procentima. Čak danas gorivo plaćamo manje nego što smo ga plaćali krajem prošle godine", kaže Mićović.

Najviše zabrinjava to što je i auto-gas sve skuplji. Nekada je bio dva puta jeftiniji od benzina, a sada samo oko 40 odsto. Litar košta i do 90 dinara. Trgovci kažu da je to zbog akciza i zato što se uvozi 60 odsto naftnog tečnog gasa.

Dušan Drčelić iz Udruženja za tečni naftni gas TNG kaže da cena treba da padne jer je leti na svetskom tržištu potražnja za tečnim naftnim gasom manja.

"Međutim, sada je potražnja velika jer u Ukrajini ne rade neke rafinerije koje su obezbeđivale i naše tržište", kaže Drčelić.

Bez obzira na sva objašnjenja, kada se uporede cene u regionu - to izgleda ovako: po cenama benzina Srbija je negde u sredini. Ali po ceni dizela mi smo među najskupljima.

"Krajnju cenu po pravilu opredeljuju zahvatanja države. Zato su cene goriva najveće u Mađarskoj, Grčkoj, Sloveniji, gde je PDV i 27 procenata i imaju daleko veće akcize", objašnjava Mićović.

Kod nas, i kad gorivo pojeftini, to je najviše za dinar-dva. Stručnjaci podsećaju da cene derivata na pumpama ne moraju da prate česte promene na svetskim berzama, jer treba imati na umu da je udeo domaće nafte u preradi čak 40 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik