Zauzdavanje keš kredita - rok za otplatu sedam godina

Bez autora
Dec 01 2019

Narodna banka Srbije skratila je rok za odobravanje keš kredita sa deset godina na osam. Sledeće godine takvi krediti odobravaće se na sedam godina, a od 2021. na godinu manje. Dušan Uzelac objašnjava da je to zauzdavanje keš kredita.On kaže da je NBS izašla sa propisom koji bi ograničio zaduživanje građana jer, kako navodi, svedoci smo kako banke guraju i prodaju te kredite kao da ništa drugo ne uzimamo. Ta kočnica je, kaže, postojala i ranije, pa je puštena. Keš krediti su uzimani na deset godina i potpuno je ekonomski neopravdano kupiti televizor na kredit i sve to otplaćivati deset godina, napomenuo je Uzelac.

Zauzdavanje keš kredita – za otplatu sedam godinaNarodna banka Srbije skratila je rok za odobravanje keš kredita sa deset godina na osam. Sledeće godine takvi krediti odobravaće se na sedam godina, a od 2021. na godinu manje. Dušan Uzelac, urednik portala "Kamatica", objašnjava da je to zauzdavanje keš kredita.

Urednik portala Kamatica kaže za RTS da je NBS izašla sa propisom koji bi ograničio zaduživanje građana jer, kako navodi, svedoci smo kako banke guraju i prodaju te kredite kao da ništa drugo ne uzimamo.

Ta kočnica je, kaže, postojala i ranije, pa je puštena. Keš krediti su uzimani na deset godina i potpuno je ekonomski neopravdano kupiti televizor na kredit i sve to otplaćivati deset godina, napomenuo je Uzelac.

"To je trećina radnog veka, i to je nešto što sada NBS radi, progresivno će se smanjivati taj rok, da bi zaduženje bilo zdravije i razumnije", objasnio je urednik portala Kamatica.

Centralna banka ograničila je ukupnu mesečnu zaduženost na maksimalno 60 odsto plate ili penzije. Ako neko ima zaradu 50.000, rata ne može da prelazi 30.000.

"Ovde postoji jedan set ograničenja. NBS to malo pusti, malo vrati i meni je to samo pokazatelj da nam nedostaje podloga znanja i edukacije kako se koristi kredit, kada da ga uzmemo, kada da ga ne uzmemo", kaže Uzelac.

Prema njegovim rečima, kredit je finansijski alat i kao svaki alat može da pomogne, ali ako ne znamo da njim upravljamo, može da napravi štetu.

Uzelac ukazuje da ovim propisom NBS ograničava upravo one građane koji ne mogu da sami sebe zauzdaju i izračunaju.

"To bi bilo praktičnije kada bi imali jednu finansijsku edukaciju, to nas neće bankari naučiti, to moramo sami", rekao je Uzelac.

Dešavalo se da građani prilikom uzimanja kredita ne istraže svaku ponudu i naprave dobru procenu.

"Teško je očekivati da je drugačije, građani koji hoće da odu na letovanje, oni odu i ne žele finansijsku edukaciju", rekao je Uzelac.

Međutim, kaže, ima i onih sa iskustvom, koji su uzeli kredit i sada su svesniji da mogu nešto povoljnije da prođu, da mogu da pregovaraju.

Navodi da je prvi kredit najrizičniji, a svaki drugi malo pametniji.

Bankari smatraju da usporavanje keš pozajmica neće doći preko noći. Prosečan građanin Srbije sa ličnim zaduženjem od oko 1.200 evra još nije u kategoriji najzaduženijih u odnosu na komšije u regionu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik