Završetak sanacije deponije u centru Šapca do kraja marta

Bez autora
Mar 12 2024

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović izjavila je danas da će radovi na sanaciji i rekultivaciji nesanitarne deponije „Dudara” u Šapcu, koja se nalazi uz obalu reke Save, na 500 metara od centra grada i na samo 100 metara od prvih stambenih zgrada, biti završeni pre roka –– krajem marta ili početkom aprila.

Vujović je, obilazeći završne radove zajedno sa gradonačelnikom Šapca Aleksandrom Pajićem, istakla da će na tom mestu biti zelena oaza i prostor za rekreaciju građana.

Ministarka je navela da je, nakon sanacije deponija u Bogatiću i Zajači, ovo treća nesanitarna deponija koja je u Mačvanskom okrugu sanirana kroz projekte Ministarstva zaštite životne sredine.

Ona je navela da će biti zatvorene i ostale nesanitarne deponije u ovom okrugu, a glavni preduslov za to jeste proširenje regionalnog centra „Srem-Mačva” jer je neophodna alternativna lokacija za odvoženje otpada.

Vujović je izrazila očekivanje da će se ugovor sa izvođačem potpisati u junu kako bi se onda krenulo u modernizaciju i proširenje kapaciteta ovog centra.

To je jedan od šest centara koji ćemo graditi u sklopu plana „Srbija 2027”, čime ćemo imati uslove za upravljanje otpadom po najvišim standardima, navela je ona.

Vujović je, pre obilaska deponije „Dudara”, posetila i Osnovnu školu „Majur” u Štitaru, koja je kroz projekat Ministarstva dobila novi kotao na pelet, i Osnovnu školu „Nata Jeličić” u Drenovcu, koja će iskoristiti priliku da kroz konkurs za 2024. godinu pređe na ekološki prihvatljiviji energent.

Ministarka je napomenula da su u Šapcu do sada promenjeni kotlovi u pet škola, a u ovoj godini će biti u još četiri, dadavši da se škole koje je danas obišla nalaze pored kuća, a u Drenovcu je u blizini i vrtić, i da je zbog toga važno da se radovi što pre završe.

Vujović je ukazala na to da ovo nisu jedini zeleni projekti u Šapcu, već da se u saradnji sa gradskim rukovodstvom radi i na projektima pošumljavanja, uklanjanja divljih deponija, kao i na projektima zamene individualnih ložišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik