Akcije NIS ostaju bez profita

Bez autora
Mar 15 2011

Vlasnici akcija koji su se ponadali da će dobiti „parče“ od 16,5 milijardi dinara profita, koliko je ubeležio NIS za proteklu godinu - prevarili su se. Isplate dividende neće biti, a dobit će kompanija uložiti u najavljene investicije.Inače, odluku o isplati dividende iz ostvarene dobiti donosi skupština akcionara, na predlog upravnog odbora. Kada u firmi postoji većinski vlasnik, jasno je da on odlučuje da li će biti i kolika će biti dividenda. Dakle - nije obavezna.

Akcije NIS ostaju bez profitaVlasnici akcija koji su se ponadali da će dobiti „parče“ od 16,5 milijardi dinara profita, koliko je ubeležio NIS za proteklu godinu - prevarili su se.

Isplate dividende neće biti, a dobit će, kako saznaju „Novosti“, kompanija uložiti u najavljene investicije.

Inače, odluku o isplati dividende iz ostvarene dobiti donosi skupština akcionara, na predlog upravnog odbora. Kada u firmi postoji većinski vlasnik, jasno je da on odlučuje da li će biti i kolika će biti dividenda. Dakle - nije obavezna.

Tako će građani koji su besplatno dobili akcije NIS, a ne žele da ih prodaju, takvih je za sada oko tri miliona, ovog puta ostati bez pripisane dobiti. To ne znači, ipak, da tržišna vrednost njihovih akcija neće porasti kako NIS bude beležio sve bolje rezultate poslovanja.

Osim građana, kratkoročno će kratkih rukava u ovom slučaju ostati i država, koja u vlasništvu ima manjinski paket akcija NIS - 29,88 odsto.

Kada bismo ukupnu neto dobit od 16,5 milijardi dinara podelili na ukupan broj akcija NIS, dobili bismo 101 dinar dobiti po akciji. Svaki građanin - vlasnik pet akcija NIS, tako bi na ime dividende mogao da dobije maksimum 505 dinara.

Država bi, pak, za svojih nešto više od 48,7 miliona akcija, na ime dividende mogla da dobije čak 4,92 milijarde dinara!

Ovo bi bilo moguće u slučaju da se cela ostvarena dobit podeli akcionarima, što se nikada ne dešava, jer ukoliko kompanija i odluči da isplati dividende akcionarima, na njih „odlazi“ samo određeni procenat ostvarene dobiti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik