Akcije od 50 evra

Bez autora
May 08 2011

Cena paketa akcija "Telekoma Srbija" koji će dobiti građanin koji ima pravo na besplatne akcije, zavisiće pre svega od ponude i tražnje na berzi. Sigurno ne može da bude ispod 50 evra. Bilo bi realno očekivati da se ta cena formira na nivou od oko 60 evra, ali će na kraju "poslednju reč" dati tržište kapitala. Već sada postoji jasna indikacija sa tržišta koliko je neko spreman da plati, odnosno da se za 51 odsto akcija "Telekoma" može dobiti 1,1 milijarda evra (koliko je ponudio "Telekom Austrija") što bi značilo da bi ceo "Telekom" po toj ponudi vredeo oko 2,2 milijardi evra. To je neko vrednovanje koje je dobijeno sa tržišta i koje govori zapravo koliko bi bila ta vrednost pojedinačnog paketa akcija. Iznos od preko 70 evra za paket akcija "Telekoma", baziran je na osnovu prethodno urađenih kalkulacija, a po procenjenoj vrednosti od 2,4 milijari evra za 100 odsto "Telekoma Srbija".

Akcije od 50 evraDirektor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković smatra da cena paketa akcija "Telekoma" koju će dobiti građani ne može da bude ispod 50 evra. Trgovanje akcijama kompanije počeće najkasnije do početka jula ove godine.

Cena paketa akcija "Telekoma Srbija" koji će dobiti građanin koji ima pravo na besplatne akcije, zavisiće pre svega od ponude i tražnje na berzi, rekao je direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković i naglasio da sigurno ne može da bude ispod 50 evra.

"Bilo bi realno očekivati da se ta cena formira na nivou od oko 60 evra", rekao je direktor Cvetković za Tanjug, ali se i ogradio istakavši da će na kraju "poslednju reč" dati tržište kapitala.

Cvetković smatra da već sada postoji jasna indikacija sa tržišta koliko je neko spreman da plati, odnosno da se za 51 odsto akcija "Telekoma" može dobiti 1,1 milijarda evra (koliko je ponudio "Telekom Austrija") što bi značilo da bi ceo "Telekom" po toj ponudi vredeo oko 2,2 milijardi evra.

"To je neko vrednovanje koje smo mi dobili sa tržišta i govori nam zapravo koliko bi bila ta vrednost pojedinačnog paketa akcija", rekao je Cvetković.

Cvetković je objasnio da je iznos od preko 70 evra za paket akcija "Telekoma", baziran na osnovu prethodno urađenih kalkulacija, a po procenjenoj vrednosti od 2,4 milijari evra za 100 odsto "Telekoma Srbija".

Trgovanje akcijama od jula

Direktor Agencije za privatizaciju očekuje da trgovanje akcijama "Telekoma" počne najkasnije do početka jula ove godine.

Cvetković je naveo da bi za dva meseca trebalo da budu usvojene sve formalne odluke na Vladi Srbije i u samom "Telekomu", kao i da Agencija obavi sve tehničke i pripremne radnje.

Upravljački organi "Telekoma" trebalo bi da donesu odluku kojom će biti promenjena nominalna vrednost pojedinačne akcije koja sada iznosi 10.000 dinara. Obavljanje čitavog postupka je na "Telekomu" i državi kao većinskom vlasniku.

Prema rečima Cvetkovića, treba da se vidi i da li će biti uknjižena nova procena "Telekoma" od 2,4 milijarde evra za 100 odsto kapitala i na osnovu nje određivati nominalna vrednost akcija, ili će ostati na snazi knjigovodstvena vrednost, koja je sada oko milijardu evra.

Cvetković je napomenuo da građani treba da znaju i da nominalna vrednost akcija ne utiče na tržišnu cenu akcije na berzi.

Direktor Agencije je naveo da bi Vlada, takođe, trebalo da donese i formalnu odluku da akcije budu prenete na račune koje građani imaju u Centralnom registru.

Tek kad čitav ovaj postupak bude završen trebalo bi da se zna i tačan broj akcija i kolika će biti njihova nominalna vrednost. "Do kraja juna svi koraci bi trebalo da budu okončani i sasvim sigurno će tada građani moći da raspolažu svojim akcijama", rekao je Cvetković.

Prvi čovek Agencije za privatizaciju je naglasio takođe da je jedan od bitnih preduslova i podnošenje zahteva "Telekoma" za prelazak iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo.

Cvetković kaže da će akcija "Telekoma", kada se pojavi, biti jedna od najkvalitetnijih hartija od vrednosti i da zbog toga očekuje da se za nju zainteresuju ozbiljni investitori.

"Očekujem da će se pojaviti ozbiljni investitori. Tipični investitori u ovako dobre hartije su investicioni i penzioni fondovi", rekao je Cvetković i zaključio da će pojava tih akcija doprineti razvoju tržišta kapitala, ali i samog "Telekoma".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik