Akcije Tesle pale za 15 odsto

Bez autora
Sep 09 2020

Akcije "Tesle" pale su jutros na Vol Stritu za 15 odsto, nakon ššto neočekivano nisu uvršštene u indeks S&P 500, a što je dovelo do rasprodaje tehnoloških deonica koje su ranije dominirale u oporavku američke berze od kraha izazvanog korona virusom.

Analitičari i investitori na Vol Stritu su se nadali da će se Tesla pridružiti kompanijama u indeksnoj korpi S&P 500, nakon što je proizvođač električnih automobila u julu objavio četvrti uzastopni profitabilni kvartal (za period april-jun), čime je otklonio veliku prepreku za potencijalno uključenje u ovaj referentni berzanski indeks, prenosi Rojters.

Na opšte iznenađenje tržišnih aktera, kompanija S&P Dau Džons Indeksi objavila je da je odlučila da umesto 'Tesle' uvrsti u indeks S&P 500 firme: Etsi koja se bavi onlajn prodajom ručno rađenih i zanatskih proizvoda, poput torbi, nakita, nameštaja, zatim proizvođača opreme za poluprovodnike Teradin i kompaniju za farmaceutske tehnologije Katalent Inc.

Viši analitičar u kompaniji S&P Dau Džons Indeksi, Hauard Silverblat, odbio je da kaže zašto Tesla nije dodat u indeks S&P 500.

Tri kompanije koje su ušle u ovu indeksnu korpu su manje od 'Tesle', ali imaju kontinuiranu profitabilnost u proteklom periodu, napominje britanska agencija.

Dodaje, međutim, da sa tržišnom kapitalizacijom od oko 390 milijardi dolara Tesla gotovo 10 puta nadmašuje zajedničku tržišnu vrednost akcija Etsija, Teradina i Katalenta, pri čemu svaka od navedenih kompanija pojedinačno vredi oko 40 milijardi dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik