"Banjalučka pivara" napušta berzu, postaje d.o.o.

Bez autora
Sep 15 2021

Na sjednici Skupštine akcionara "Banjalučke pivare" danas je odlučeno da ta kompanija promijeni pravnu formu i, umjesto akcionarskog, postane društvo sa ograničenom odgovornošću.

S obzirom na to, na vanrednoj i specijalnoj sjednici Skupštine van snage je stavljen statut akcionarskog društva, a usvojene su i odluke o organizovanju društva s ograničenom odgovornošću, kao i o razrješenju dužnosti Upravnog odbora "Banjalučke pivare".

Ukupan osnovni kapital  "Banjalučke pivare"  a.d. Banjaluka  upisan  u  Centralni registar hartija od vrijednosti iznosi 2.703.467 KM. Nakon promjene pravne forme iz otvorenog akcionarskog društva u društvo s ograničenom odgovornošću ukupan osnovni kapital ostaje nepromijenjen.

Ukupan osnovni kapital otvorenog akcionarskog društva koji je novčani se konvertuje u osnovni kapital društva s ograničenom odgovornošću u novcu u omjeru 1:1.

Promjenom pravne forme akcionarskog društva u društvo s ograničenom odgovornošću povlače se sve akcije registrovane kod Centralnog registra hartija od vrijednosti.

"Prednost promjene pravne forme je prilagođavanje tržišnim okolnostima, uz mogućnost racionalnijeg poslovanja i stvaranja dobiti, te mogućeg jačanja poslovnih kapaciteta i efikasnijeg upravljanja društvom", navodi se u odlukama Skupštine, objavljenim na "Banjalučkoj berzi".

U njima se ističe i da ova promjena pravne forme privrednog društva iz jedne pravne forme u drugu ne utiče na pravni subjektivitet privrednog društva.

Nakon odluke Skupštine akcionara o promjeni pravne forme "Banjalučke pivare", Milan Božić, direktor Banjalučke berze, donio je odluku o privremenom zaustavljanju trgovanja hartijama od vrijednosti ovog emitenta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik