Bankari na Volstritu trljaju dlanove

Bez autora
Oct 13 2010

Bankari na Volstritu (Wall Street) će ove godine zaraditi ukupno oko 144 milijardi dolara, što je najviše u istoriji, a rekordno već drugu godinu zaredom. Studija se zasniva na kalkulacijama više od 30 firmi, čijim se akcijama trguje na berzanskim tržištima.Među njima su i brokerske firme i preduzeća koja nude investicione usluge (banke, hedž fondovi, kao i društva za upravljanje, ili organizatori tržišta hartija od vrednosti). Lane je ukupan obim isplaćenih plata i bonusa na njujorškom Volstritu dostigao 139 milijardi dolara, a ukoliko se ove godine plate bankara budu povećale, kao što pretpostavlja studija WSJ, biće to u odnosu na 2009. rast od četiri odsto.

Bankari na Volstritu trljaju dlanoveBankari na Volstritu (Wall Street) će ove godine zaraditi ukupno oko 144 milijardi dolara, što je najviše u istoriji, a rekordno već drugu godinu zaredom, pokazuje studija ekonomskog lista "Vol strit džornal" (The Wall Street Journal - WSJ).

Studija se zasniva na kalkulacijama više od 30 firmi, čijim se akcijama trguje na berzanskim tržištima. Među njima su i brokerske firme i preduzeća koja nude investicione usluge (banke, hedž fondovi, kao i društva za upravljanje, ili organizatori tržišta hartija od vrednosti).

Lane je ukupan obim isplaćenih plata i bonusa na njujorškom Volstritu dostigao 139 milijardi dolara, a ukoliko se ove godine plate bankara budu povećale, kao što pretpostavlja studija WSJ, biće to u odnosu na 2009. rast od četiri odsto.

Od 35 firmi, kojima se bavio taj ekonomski list, očekuje se povećanje plata u čak 26.

Ukupno 29 firmi, od pomenutih 35, prognozira da će ove godine imati i veću dobit, koja se, međutim, neće povećavati tako brzo, kao što će rasti plate.

Pretpostavlja se da bi se prinosi mogli povećati za 3,5 odsto na 448 milijardi dolara i to uprkos tome što se u nekim ključnim aktivnostima računa sa usporavanjem rasta.

Tiče se to, na primer, trgovanja akcijama i obveznicama.

Uobičajeno bi Volstrit trebalo svojim zaposlenima da isplati oko 32,1 odsto od ukupne dobiti, što bi bio isti odnos kao i lane. Najveći raspon je bio 2007. godine kada je na plate bankara odlazilo čak 36 procenata dobiti.

Profiti finansijskih firmi na Volstritu su se tokom finansijske krize značajno smanjili, a istinsku krizu je taj finansijski centar doživeo 2008. godine.

Ove godine bi se, pak, prema pisanju WSJ, profit mogao kretati oko 61,3 milijarde dolara, što je, međutim, za oko 20 procenata manje nego u rekordnoj 2006. godini, kada su ukupni profiti pomenutih kompanija na Volstritu dostigli 82 milijarde dolara.

U istom periodu je ukupna kompenzacija za zaposlene povećana za 23 procenta.

"Dok se te institucije ne počnu usmeravati na stvaranje dugoročne vrednosti za akcionare, a ne na povećanje dobiti, i dalje će sve uočljivije biti tako sramne plate i bonusi", napomenuo je direktor Vajnbergovog centra na američkom Univerzitetu Delaver, Čarls Elson.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik