BELEXsentiment za april 2024. godine iznosi 121,12 poena

Bez autora
Apr 15 2024

BELEXsentiment za april 2024. godine iznosi 121,12 poena, objavila je Beogradska berza.

BELEXsentiment ima baznu vrednost 100, a može imati vrednost u intervalu od nula do 200, pri čemu vrednosti BELEXsentimenta manje od 100 ukazuju na negativna očekivanja tržišnih učesnika.

U prethodnom mesecu, indeks Belex15 je zabeležio rast 6,92 odsto, a Belex Line je dobio 7,17 odsto na svojoj vrednosti.

U odnosu na početak godine indeks Belex 15 je u plusu za 13,05 odsto, dok je vrednost Belex Line viša za 12,99 procentnih poena.

Ukupan ostvareni promet na berzi iznosio je 33 miliona evra, od čega 94 odsto prometa se odnosi na državne obveznice.

U prometu na akcijama, najviše se trgovalo vlasničkim hartijama izdavaoca Meser Tehnogas a.d. od 500.000 evra, čije su akcije zabeležile rast cene od 6,65 odsto.

Pored pomenutih akcija, rastu indeksa berze su najviše doprinele i akcije Dunav osiguranja sa rastom cene 17,49 odsto, akcije izdavaoca Nis ad. Sa 10 odsto i Metalac a.d. sa 6,32 odsto.

Na martovskim sednicama ECB i FED nisu menjali nivo referentnih kamatnih stopa, dok su komentari njihovih zvaničnika ostavili tržišta u očekivanjima da će prva smanjenja nastupiti u junu mesecu, a do kraja godine do 100 bps kumulativnih povećanja od obe centralne banke.

Podaci o inflaciji govore da je u silaznoj putanji u svim najvećim ekonomijama, te je u SAD izmerena na 3,2 odsto, a u Evrozoni 2,6 odsto.

Izvršni odbor Narodne Banke Srbije je zadržao referentnu stopu na nivou od 6,5 odsto.

Međugodišnja inflacija u februaru je iznosila 5,6 odsto, dok u NBS očekuju njen ulazak u ciljani koridor 1,5 - 4,5 odsto polovinom godine ili čak i ranije.

Za sada se ne očekuje promena ključne kamatne stope u Srbiji pre nego što to učini ECB.

Belex sentiment za naredni mesec iznosi 121,12 poena i označava zonu blagog rasta što se očekivanja na domaćoj berzi tiče.

Investitori su umereno optimistični pred početak sezone ažuriranja informatora izdavaoca na beogradskoj berzi, očekujući dalje snižavanje inflacije, uz izostanak pogoršanja globalnih geopolitičkih sukoba, kao i smanjenje napetosti u regionu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik